Dvere do svetového džezu dokorán už po 40-krát

Bratislavské jazzové dni sa z okienka do najkrajších zákutí svetového džezu za 40 rokov roztvorili na poriadne vráta. Na jubilejný ročník sa organizátori poctivo pripravili a headlinerov vyberali podľa hlasovania divákov.

12.10.2014 16:00
Jazzove dni 2008, S.M.V. Foto:
Bratislavské jazzové dni začínajú 23.októbra.
debata

Na ich želanie budú ťahákmi najväčšieho džezového festivalu na Slovensku gitaristi John Scofield, Mike Stern a basgitarista Victor Wooten. Festival však prinesie aj vystúpenia asi šesťdesiatich slovenských džezmenov.

Štvrtú desiatku džezákov otvorí 23. októbra reprezentatívna prehliadka hviezd slovenského džezu, pre ktorú sa tento ročník začne už vo štvrtok a bude trvať až štyri dni. V bratislavskej Starej tržnici, kam organizátori štvrtkový koncert situovali, bude veľké pódium, na ktorom vytvoria technici dve menšie, aby sa na nich hudobníci mohli striedať bez prestávky.

Počas večera vystúpi dvanásť formácií s desaťminútovým programom, medzi nimi Sisa Michalidesová, Hanka Gregušová Jazz Band, Peter Lipa Band, Adriena Bartošová, Juraj Griglák &Company a ďalší. Koniec bude patriť Američanom – pianistovi a spevákovi Lesovi McCannovi a saxofonistovi Javonovi Jacksonovi. Do Bratislavy so svojou formáciou pricestujú s džezfunkovou šou.

Hľadá sa headliner

Počas ďalších dní sa koncerty budú odohrávať v Inchebe. Scofield, Stern aj Wooten už na BJD vystúpili, okrem Scofielda však prinesú nové zostavy skupín. Organizátori sa tento rok dostali do závideniahodnej pozície: program je taký nabitý, že v piatok, sobotu či nedeľu je ťažké určiť hviezdu, ktorá vyčnieva nad ostatné.

V piatok môže rybník všetkým vypáliť maďarská formácia Djabe so špeciálnym hosťom, legendárnym islandským perkusionistom a bubeníkom Gullim Briemom. Zahrajú fusionom šmrncnutý smooth džez s prvkami world music a maďarského folklóru.

Najväčší úspech v piatok však môže pokojne zaznamenať juhoafrický trubkár Hugh Masekela, žiak Louisa Armstronga a Dizzyiho Gilespieho. Masekela s plnokrvnou africkou kapelou určite zahrá spontánny džezfunk, v ktorom bude počuť jeho rodný čierny kontinent.

Budú v piatok najväčšie ovácie patriť Robertovi Crayovi so skupinou? Americký bluesový spevák a gitarista, päťnásobný držiteľ Grammy, je so svojou skupinou práve na turné k albumu In My Soul, ktorý sa od vydania v auguste drží na čele amerického bluesového rebríčka.

V sobotu klasika a Kuba

V sobotu sa na hlavné pódium postaví dokonca päť formácií, ako prvá slovensko-poľsko-holandský projekt As Guests Quartet feat. Anka Koziel. Na dobrej ceste presadiť sa vo „svetovej lige“ je aj rakúska speváčka, klaviristka a flautistka Lia Pale. V Bratislave jej v tom bude pomáhať kapela na čele s Mathiasom Rüeggom. „Rüegg je zakladateľ Vienna Art Orchestra a stojí za tým najlepším, čo sa v rakúskom džeze udialo. Hoci sám je Švajčiar,“ povedal Peter Lipa.

Tromfom v rukáve ďalšieho účinkujúceho, amerického vibrafonistu Joa Locka je okrem vynikajúcej kapely aj spevák Kenny Washington – kritici tvrdia, že je technicky dokonalým vokalistom. O Johnovi Scofieldovi sme písali, len čo organizátori zverejnili prvé tri najväčšie mená. Do Bratislavy príde ako kapelník tria s bubeníkom Billom Stewartom a basgitaristom Steveom Swallowom. Svetová top trieda – niet čo dodať.

Sobotný večer cez polnoc odprevadí z pódia afro-kubánske fusion kvarteto z Havany Bellita y Jazztumbatá. Bellita patrí k najlepším kubánskym klaviristkám, je však aj vynikajúca speváčka a skladateľka. „Nedeľného tanečného hosťa“ z minulých ročníkov si teda publikum užije už v sobotu.

Bigband, kvarteto a Wootenovci

Nedeľný program otvorí moderné kvarteto zo Slovenska Gajlík Hodek Oravec Ragan Group. Ed Partyka Jazz Orchestra je projekt Američana žijúceho v Rakúsku Eda Partyku. Hrá poctivý bigband džez s vlastným skladbami a štandardami.

Mike Stern sa na BJD predstaví ako líder svojho Bandu, výnimočného kvarteta: na saxofóne Sternov dlhoročný spoluhráč Bob Franceschini, Chris Minh Doky na basu, Keith Carlock na bicích. Eric Wooten je najmladší z piatich bratov a všetci hrajú džez! Dvaja z nich Elijah Reginald a Ray sa na festivale predstavia pod hlavičkou najmladšieho a najslávnejšieho z nich – Victora. Jubilejný 40. ročník Bratislavských jazzových dní opäť ponúkne program, z ktorého si od 23. do 26. októbra vyberie konzervatívne džezové publikum, priaznivci fusion aj fanúšikovia obľubujúci latino džez či experimenty zabiehajúce do world a ethno music.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské Jazzové Dni #Mike Stern #Victor Wooten