Mladých huslistov bude učiť Ilya Gringolts

Učiť sa od tých najlepších, to je šťastie, ktoré majú mladí talentovaní slovenskí muzikanti. Vzdelávací projekt Majstrovské kurzy virtuózov už v stredu prináša do Bratislavy svetoznámeho husľového virtuóza Ilyu Gringoltsa.

15.10.2014 05:00
41 podval huslista Foto:
Ilya Gringolts
debata

Nádejní hudobníci tak získajú bezplatnú lekciu naživo od historicky najmladšieho laureáta slávnej Paganiniho súťaže. Gringolts sa večer predstaví aj širokej verejnosti.

"Ilya Gringolts je jedným z najpozoruhod­nejších umelcov dnešnej doby a svojou hrou dokáže publikum doslova očarovať. Stretnutie s ním bude pre našich študentov obrovským povzbudením na ceste k profesionálnej umeleckej kariére a zároveň nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých návštevníkov jeho koncertu,“ hovorí Pavel Bogacz ml., organizátor projektu z OZ Sinfonietta.

Virtuóz sa presadil najmä ako laureát najslávnejšej husľovej súťaže na svete s názvom Premio Paganini, ktorú vyhral už ako 16-ročný. V súčasnej dobe koncertuje ako sólista na slávnych husliach ex-Kiesewetterz dielne A.Stradivariho. Spolupracuje s najvýznamnejšími orchestrami a umelcami z celého sveta. Svoje skúsenosti odovzdá mladým hudobníkom, ktorí podľa slov organizátorov prešli náročným konkurzom.

Majstrovské lekcie sa budú sa konať v stredu od 9.h v Moyzesovej sieni. Kto by rád videl, ako huslista pracuje, má možnosť. Kurzy sú voľne prístupné pre širokú verejnosť. Svoj pobyt v Bratislave ukončí Ilya Gringolts slávnostným sólovým recitálom v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie so začiatkom o 19.h.

Ilya Gringolts nie je prvým uznávaným hudobníkom v rámci projektu Majstrovské kurzy. Slovensko navštívil minulý rok svetoznámy virtuóz Julian Rachlin, ktorý tu rovnako odučil niekoľko lekcií a následne odohral galakoncert spolu so slovenským huslistom Daliborom Karvayom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #huslista #Ilya Gringolts #Majstrovské kurzy