BJD 2014: prehliadka slovenského džezu sa vydarila

Jubilejný 40. ročník Bratislavských Jazzových Dní vo štvrtok presne o 18.30 odštartoval experiment - prehliadka hviezd slovenského džezu. Na pódiu v Starej tržnici stáli dve súpravy nástrojov. Každá z 12 skupín odohrala 10-15 minút a keď skončila, na druhej sade hneď začala hrať iná formácia.

24.10.2014 13:31
dzezaky 2 Foto:
Záver večera patril džezfunkovej formácii z Veľkej Británie- kvartetu Jamesa Taylora.
debata

Ani usporiadatelia nevedeli presne, do čoho idú. Pavel Daněk na tlačovke pred festivalom povedal: „Buď z toho bude sláva, alebo padneme na h…“. Podarilo sa, šou bez prestávok rýchlo odsýpala a veľmi často si človek pomyslel, škoda, že táto skupina nemá viac času. Parafrázujúc anekdotu, dalo by sa napísať: Najlepší boli všetci!

Prehliadka mala švih a keďže to bol výber z najlepších, diváci si vypočuli kus poctivej muziky. Ako prvý sa publiku predstavil Anton Jaro Projekt, počtom členov takmer bigband. Ten vystriedal druhý extrém Stanislav Počaji & Juraj Schwiegert Duo (harmonika a španielka). Hanka Gregušová Jazz Band predniesol dve skladby inšpirované slovenským folklórom – zaznel tak džezový Macejko, Macejko a Červené jabĺčko.

Prvý večer sa predstavil aj Peter Lipa Foto: BJD/Ivan Kelement
lipa Prvý večer sa predstavil aj Peter Lipa

Hral sa klasický džez Simple Jazz Trio alebo Boris Čellár Trio feat. Lucia Lužinská), džez šmrncnutý etno hudbou, moderný inštrumentálny džez, ale predstavili sa aj zoskupenia so silnými vokalistami – k spomínaným Hanke Gregušovej a Lucii Lužinskej treba pridať Adrienu Bartošovú a Petra Lipu. Pokus sa vydaril, 40 ročník najväčšieho slovenského džezového festivalu odštartoval viac ako dôstojne.

Záver večera patril džezfunkovej formácii z Veľkej Británie, „z malého mestečka, zvaného Londýn,“ ako ohlásil svoje kvarteto hráč na hammond organ James Taylor. Džezfunkové odpalovačky predsa len rozhýbali publikum v Starej tržnici, hoci tam nebolo viac ako 10 OCelzia. Starožitne pôsobiaci Taylorov organ bol naozaj starý, počas koncertu mu odpadol kláves. Na kvalite však predstavenie James Taylor Quarteta neutrpelo. Koncert bol výborný, ale krátky. Po necelej hodinke, o pol jedenástej večer bolo vymaľované, aj s jedným prídavkom.

V piatok večer sa už v Expo Arene v Inchebe čaká najmä na koncert juhoafrického trubkára Hugha Masekelu a bluesovú šou v podaní Robert Cray Band. V sobotu a v nedeľu medzi najväčšie hviezdy patria John Scofield, Mike Stern či Victor Wooten.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Bratislavské Jazzové Dni #Stará tržnica