BJD 2014 - deň druhý: Hviezdy potvrdili povesť, ostatní prekvapili

Druhý deň Bratislavských Jazzových Dní 2014 sa „diali veci“ na oboch pódiách.

25.10.2014 14:27
Robert Cray Foto: ,
Americký spevák a gitarista Robert Cray.
debata

Aj vystúpenia na menšom B stejdži uspokojili náročných fanúšikov. A to nehovoríme len o headlinerovi Marcovi Whitfieldovi s prešovským AMC Triom, ktorí zahrali vynikajúci koncert.

Strašný (rozumej strašne dobrý) výkon podalo Miloš Biháry Trio. Mladíci suverénne ovládajú svoje nástroje a džezové cítenie klaviristu a kapelníka Biháryho je veľkým prísľubom pre slovenskú hudbu. Jeho aranžmán a predvedenie skladby Spain amerického klaviristu Chicka Coreu ani neprislúcha k Biháryho mladému veku. Palec hore, klobúk dole.

Biháryovci to však s postupom do hlavného programu BJD 2015 nebudú mať ľahké. Druhá súťažná formácia Cieľová skupina sa hudbou na pomedzí fusion, progresívneho rocku, funku a groovu tiež pýta na budúcoročné hlavné pódium. Všetko je postavené na viac ako spoľahlivej rytmike (basa – bicie), výborných aranžmánoch a sólach Mateja Mikloša (keyboardy) a Mariana Jaslovského (saxofón, flauta).

Program na hlavnom pódiu včera otvorila gypsy-džezová skupina Maringotka. Ako minulý rok, keď vyhrala Pódium mladých talentov, svoje vystúpenie postavila na skladbách džezovej legendy Djanga Reinhardta. Premiéru na džezákoch mali aj dve ich vlastné skladby, ktoré prispeli k veľmi sviežemu, skromnému a sympatickému výkonu celej skupiny.

Maďarské súbory prichádzajúce na BJD vždy patria k špičke programu. Djabe so špeciálnym hosťom, islandským perkusionistom Gullim Briemom, tradičnú kvalitu potvrdilo. Originálny fusion s inšpiráciami v etno hudbe, maďarskom folkóre a rôznych iných žánroch urobili z ich koncertu neopakovateľný zážitok.

Hugh Masekela sa v Bratislave predstavil ako spevák, trubkár, perkusionista, čarodejník a veľmi vtipný rozprávač. Vynikajúca kapela mu pomáhala vytvoriť na pódiu explózie strhujúcej hudby. Masekela najskôr publikum dojal skladbou Stimela o robotníkoch, ktorí takmer zadarmo otročia v baniach okolo Johannesburgu. Potom ho prinútil k slzám od smiechu, keď rozprával príbeh o tom, že sa narodil v Bratislave a vyrastal vo Viedni a len náhodou sa na kmeni stromu doplavil po Dunaji, po moriach a oceáne až do Južnej Afriky. Na záver koncertu Masekela roztancoval celú Expo Arénu.

Po rozsvietených a rozkvitnutých hudobných plochách Djabe a improvizačnom majstrovstve Masekelovho súboru priniesol Robert Cray Band krásne bluesové pesničky. Skvelý gitarista disponuje aj výrazným hlasom a potvrdil, že s ostatným albumom In My Soul je právom na čele amerického bluesového rebríčka. Spieval o smutných príbehoch ľudí, ktorí hľadajú v živote jednoduché ale dôležité veci: lásku, nádej, sebaúctu. Veci, ktoré všetci chceme a ktoré všetci potrebujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské Jazzové Dni #BJD