Jana Kirschner: Chcem sa vrátiť k pesničkám

Jej album Moruša: Biela bol pre mnohých prekvapujúcim hudobným experimentom, ale odvaha posúvať hranice vlastnej tvorby priniesla Jane Kirschner pozitívne kritiky aj dvojitú platinovú platňu. Projekt pokračuje nahrávkou s názvom Moruša: Čierna. Tá sa dostala do predaja v pondelok a v apríli k nej úspešná speváčka plánuje slovenské turné.

29.10.2014 14:07
Jana Kirschner Foto: ,
Jana Kirschner pokrstila novinku Moruša: Čierna.
debata (4)

Čo okrem názvu spája Bielu a Čiernu Morušu?

Prepojené sú najmä tým, že boli obe nahrávané v tom istom čase, a to v januári 2013. Inštrumen­tálne to mali pod palcom tí istí ľudia, plus pár nových, dokopy to bola slušná hŕba muzikantov. Najväčšie prepojenie však spočíva v tom, že som v tom ja. Jednak sú to moje melódie, ale aj moje texty. Napriek tomu, že ide o úplne odlišné nahrávky, cítim tam vďaka tomu jasný súzvuk.

Čierna je melancholickejšia, zasnenejšia a nostalgickejšia ako Biela. Čo vás pri jej tvorení inšpirovalo?

Milujem staré veci a všetko, čo je spojené s minulosťou. Mám to niekde v sebe, tie pocity a vnemy. Napríklad z detstva si veľa nepamätám, len také útržky, a tie sa mi pravidelne vynárajú v mysli. Stále sa k nim vraciam. A hoci je v Čiernej veľa elektroniky a je súčasná, myslím, že je tam cítiť ten nádych retra. Chcem prinášať modernú hudbu a hľadám vhodný mix týchto dvoch svetov.

Vaša tvorba sa od albumu k albumu posúva a mení. Ako z tohto hľadiska vnímate Čiernu?

Bola to pre mňa v prvom rade obrovská výzva. Chcela som spraviť zas niečo nové. Mám za sebou popovú kariéru a som šťastná, že mám za sebou skúsenosti. Ale na slovenskej scéne sa pohybujem od roku 1997 a neustále sa hýbem. Najprv to bolo postupné a menej nápadné, hľadala som nových ľudí, s ktorými by som mohla spolupracovať, a to ma prirodzene ovplyvnilo. Potom prišiel do môjho života Eddie Stevens (britský hudobník a producent, partner Jany Kirschner, pozn. red.) a spravili sme album Krajina Rovina. Bol to v tej dobe naozaj experiment, ale aj teraz, s odstupom času, sa stále predáva a veľa ľudí sa s ním stotožnilo. A s ďalším vývinom prišla Moruša. Slovenská hudba sa nachádza v období, kedy nemáme fungujúce hudobné magazíny, neexistujú žiadne relevantné ocenenia pre hudobníkov a my sme sa napriek tomu pustili do niečoho tak veľkého. Je to výsledok môjho vývoja ako človeka, ktorý tieto veci vníma, ale aj ako hudobníka, ktorý sa jednoducho potrebuje hýbať.

Odklon od stredného prúdu rozdelil vašu fanúšikovskú základňu.

Jedna z najkrajších vecí na tvorbe je práve tá, že fanúšikovia s vami dospievajú. Aj oni dospeli. Niektorým sa úplne zmenil vkus, niektorým ostala bližšia moja tvorba z minulosti, ale množstvo z nich tiež dozrelo a dnes sú to ľudia s otvorenými hlavami, ktorí privítajú niečo, čo sa mainstreamu vymyká. Krásne je aj to, že noví ľudia pribúdajú. Napriek tomu, že éra internetu posunula hudbu úplne inde, štatistiky ukázali, že moja hudba má najväčšie príjmy stále najmä z predaja cédečiek a platní. Podľa toho vidím, že hoci sa fanúšikovia menia, ich počet sa v konečnom dôsledku vyrovnal. Predaje fyzických nosičov sa pohybujú okolo 13–15 tisíc kusov, čo je úžasné.

Spomínali ste, že vás ovplyvnila aj práca s partnerom Eddiem Stevensom.

Je úplne fantastické, že mám vedľa seba človeka, ktorý moje predstavy posúva ešte ďalej. Tá inšpirácia je obrovská. Ale mnohokrát je to veľmi náročné. Máme veľa vecí v rámci tvorby, na ktorých sa zhodujeme, ale nie je to tak vždy. Niekedy to vyzerá tak, že pracujeme, potom prídeme domov a stále pracujeme, a keď sa ráno zobudíme, zas riešime pracovné veci. Ale najkrajšie spoločné zážitky, ktoré máme, sú napriek tomu práve tie. Najmä pri procese, keď tvoríme kapelu. Hrať s ním na jednom pódiu je pre mňa absolútny vrchol životných zážitkov, pretože je to skvelý muzikant, ktorý vie výborne motivovať ostatných.

Nakoľko vaša hudobná tvorba odzrkadľuje osobný život?

Ako v osobnom živote, aj v tom pracovnom, mám chuť dosahovať vysoké ciele a to je super. Ale po každom veľkom výstupe je potrebný aj oddych. Keď prišlo po 2,5 roku do mojej cesty druhé dieťa, vravela som si, že prišlo v tom najnevhodnejšom čase. Ale teraz som rada, lebo už viem, že potrebujem odstup. Už som totiž začala písať pesničky na nový album, ale tie sú zas úplne iné ako na Moruši. Akoby som sa vrátila k jednoduchosti. Po tom, čo ma posledné tri roky obklopovala obrovská masa ľudí a ovplyvňovala moju tvorbu, mám chuť priniesť niečo, čo mám v rukách len ja. Takže moja predstava je priniesť opäť jednoduchý album.

Takže sa vráti „stará Jana“?

Nie tak úplne. Stará Jana pre mňa bola dieťaťom, ktoré sa vyvíjalo. To, čo mi je však stále blízke na albume Pelikán alebo V cudzom meste, sú tie pesničky. Bavili ma a stále ma lákajú. Neláka ma však popový svet, možno práve preto, že ho mám prekuknutý a príliš dlho som sa v ňom hýbala. Baví ma prinášať hudbu ľuďom, ktorých nezaujíma len povrch. Ideálny model je pre mňa zo svetovej scény napríklad Leonard Cohen. Z domácej Hana Hegerová. To sú presne tí ľudia, ktorí vedia pesničky podať inak, zaujímavo.

Tehotná speváčka Jana Kirschner so svojím...
Tehotenstvo speváčke Jane Kirschner mimoriadne...
+3Tehotná Jana Kirschner predstavila svoj nový...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #Jana Kirschner #Moruša: Čierna