James Blunt ako sympaťák "odvedľa"

Keď sa dopočujete, že James Blunt dostal slovenské publikum na kolená, nebude to zveličovanie skalných fanúšikov, ale fakt. Počas bratislavského koncertu totiž britský spevák vyzval publikum, aby si čuplo a neskôr spoločne vyskočilo v rytme pesničky, čo vo vypredanej NTC Aegon aréne spôsobilo doslova ošiaľ. Najmä vďaka výborne zvládnutej Bluntovej komunikácii a tiež pre jeho charizmu tak zostal po utorkovom vystúpení úsmev na tvári.

29.10.2014 17:01
James Blunt Foto: ,
James Blunt sa premenil z romantika na rokera, ktorý sa nebojí hodiť do davu medzi fanúšikov.
debata

„Viem po slovensky len dve slová a tie nechcem opakovať stále dookola, takže sa s vami budem rozprávať radšej po anglicky, " vyhlásil hitmaker. Autor popových šlágrov ako You're Beautiful či Goodbye My Lover by so svojimi slaďákmi pokojne mohol skĺznuť k romantickému gýču v štýle zapálených sviečok a srdcervúcich textov. Do NTC však vkráčal vo vojenskej uniforme a medzi skladbami zabával publikum vtipnými hláškami, v ktorých si zo seba nezabudol vystreliť. "Hrám na ukulele, pretože je menšie ako gitara a ja sa potom necítim taký malý,“ vysvetľoval za všeobecnej veselosti.

V úvode koncertu to však vyzeralo na úplne inú šou. Len v sprievode štvorčlennej kapely vyšiel spevák na pódium a za klavírom odohral menej známe skladby ako Face the Sun či I'll Take Everything. Vystúpenie sa tak začalo rozvláčne a trvalo pár pesničiek, kým sa do svojej kože dostal spevák aj diváci. Nepotreboval na to nič viac len hity. Lámať sa to začalo singlom z debutového albumu Back to Bedlam s názvom Wiseman. Už vtedy bolo jasné, že keby bolo treba, päťtisícový dav bez problémov odspieva šlágre aj za neho. Nadšení fanúšikovia akoby prebrali speváka zo sladkastého módu a čoraz viac sa k mikrofónu dostával James Blunt v role sympatického a živelného chalana „odvedľa“.

Keď sa rozhodol hodiť sa do davu, ktorý ho niesol na rukách, alebo keď vyzval prítomných, aby zapli svoje mobilné telefóny a zasvietili mu na pódium, to už bol profesionál, ktorý presne vie, ako sa správna šou robí. Nepotreboval na to ani veľkú scénu a množstvo rekvizít. Silu svojej vlastnej hudby dokázal v polovici vystúpenia spoločne s hitmi Postcards alebo Goodbye My Lover.

Kvalitu svojich spoluhráčov ukázal počas inštrumentálnej pasáže coververzie Coz I Luv You. Samozrejme, očakávaný vrchol nastal pri You're Beautiful, keď sa refrén zborovo niesol halou. Napriek tomu, že sám Blunt považuje túto skladbu za „otravnú“, diváci jeho odpor k nej nemali šancu pocítiť.

Treba dodať, že každú pesničku odspieval a odohral na niekoľkých nástrojoch úplne bez problémov. Prídavkové Bonfire Heart alebo 1973 boli klasicky vyskandované a nechýbal ani standing ovation.

Hoci je meno Jamesa Blunta spojené najmä s dojímavými pesničkami o láske, spevák dokázal, že vie naživo ponúknuť viac ako prázdne emócie. Jeho bratislavský koncert bol vystúpením popového profesionála, ktorý nestratil nič zo svojej ľudskosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #James Blunt #reportáž