Lady Gaga je stále neuveriteľný zjav na svetovej scéne

Toto bola JEJ šou. Nikto iný by to rovnako nedokázal. Lady Gaga vo Viedni potvrdila, že aj v ére megalomanských koncertov je nutné, aby speváčka svojou osobnosťou a talentom zatienila tanečníkov a svetelné efekty mnohokrát slúžiace ako sprievod k niekoľkým hitom. Jej nedeľné vystúpenie bolo šialené, výstredné, egocentrické a podmanivé.

03.11.2014 16:30
Lady Gaga Foto:
Lady Gaga vystúpila v nedeľu 2. novembra vo Viedni.
debata

Cieľom turné ArtRave, s ktorým aktuálne obieha európske metropoly, je predstaviť album Artpop. Ten síce neobsahuje toľko hitov ako predchádzajúce dve sólovky, ale šnúra koncertov Lady Gaga zachránila od toho, aby ju kritici a verejnosť odpísali ako hviezdu, ktorá sa príliš rýchlo „vystrieľala z nápadov“. Naživo je totiž ešte odviazanejšia ako v minulosti. Samozrejme, extravagantné kostýmy a psychedelický dizajn pódia jej vlastnú originalitu len podčiarkovali. Neboli však tým najsilnejším, čo speváčka večer ponúkla.

Mysleli ste si, že hymnu deväťdesiatych rokov What's up od 4 Non Blondes nikto nezaspieva ako Linda Perry? Lady Gaga to zvládla na výbornú, podobne ako šansónové popevky či džezové tradicionály. Paradoxne najslabšie dopadli jej vlastné elektro-popové známe skladby, keď vymenila klavír za tanečné kreácie a občas nestíhala s dychom. Vtedy hrali prím pokriky a hlasy vokalistov z úzadia. Hity ako Poker Face, Telephone či Bad Romance nezvýrazňovala a ponúkla len skrátené verzie, zatiaľ čo veľký priestor prenechala novým singlom.

Napriek tomu bolo počas celého večera zrejmé, že diváci majú pred sebou veľký hudobný talent a skutočne originálny zjav na svetovej scéne. Lagy Gaga sa hádzala po pódiu s fľašou v ruke, pľuvajúc na fanúšikov burcovala publikum zo všetkých strán, kričala, ziapala, vyzliekala sa. Hrala nohami na gitare, stojac na klavíri trieskala do klávesov, trhala si parochňu a privádzala do šialenstva seba aj svoje okolie. Potom sa znenazdajky premenila na nežnú popovú hviezdičku, ktorá objíma fanúšikov a so slzami v očiach ďakuje za plyšové hračky na pódiu. A do toho, samozrejme, nezabúda famózne spievať.

Ak by hviezda Lady Gaga zapadla, bola by to škoda. Zatiaľ je na rozdiel od množstva popových speváčok na svetovej scéne nenahraditeľná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Lady Gaga #Viedeň #reportáž