Zomrel slávny rómsky gitarista Baliardo, alias Manitas de Plata

Vo Francúzsku zomrel rómsky gitarista Ricardo Baliardo, známy pod umeleckým menom Manitas de Plata, ktorý bol kedysi považovaný za jedného z najznámejších európskych umelcov vo svete. Baliardo nahral 80 albumov a predal z nich okolo 93 miliónov kópií. Dožil sa 93 rokov.

07.11.2014 11:35
Manitas de Plata Foto:
Manitas de Plata preslávil vo svete rómsku hudbu aj španielske flamenco.
debata

Manitas de Plata vo svete spopularizoval rómsku hudbu a španielske flamenco. Ako mladý hral na terasách kaviarní na Azúrovom pobreží, kde sa začal stýkať s básnikom Jeanom Cocteauom, maliarmi Pablom Picassom a Salvadorom Dalím a herečkou Brigitte Bardotovou. Všimli si ho aj americkí producenti, ktorí ho vzali do New Yorku, kde hneď zožal obrovský úspech v Carnegie Hall.

Talentovaný hudobník, ktorý sa narodil v roku 1921 v meste Sete na juhu Francúzska, mal rád krásne ženy a silné autá. Tiež finančne pomáhal svojej rómskej obci. Niekedy žilo z jeho peňazí až 80 žien, detí, strýkov a ďalších blízkych osôb. Nakoniec mu nič nezostalo a zomrel chudobný v noci z utorka na stredu 5. novembra v domove dôchodcov. Potomkovia zosnulého tvoria jadro slávnej francúzskej skupiny Gipsy Kings.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #gitarista #Baliardo #Manitas de Plata #Gipsy Kings