V Bratislave sa uskutoční prvý festival klezmeru

Klezmerová hudba, teda tanečná hudba východoeurópskych Židov, sa na Slovensku čoraz výraznejšie dostáva do povedomia. V jej rytme sa bude niesť prvý festival tohto druhu v Bratislave s názvom KlezMORE. V dňoch 10. a 14. novembra v rámci neho vystúpia aj zahraniční interpreti.

10.11.2014 10:57
Merlin a Polina Shepherd Foto:
Merlin a Polina Shepherdovci zahrajú 14. novembra v koncertnej sále Klarisky.
debata

„V Bratislave niečo podobné, aspoň nám, dlho chýbalo,“ vysvetľuje vznik podujatia Andrej Werner z formácie Pressburger Klezmer Band. Tá úspešne reprezentuje klezmer na Slovensku aj v zahraničí. "Organizovali sa tu síce podujatia spojené so židovskou kultúrou, ale niečo väčšie a dlhodobejšie neexistovalo. ‚Poslednou kvapkou‘ bol pre nás vznik festivalu Mazal Tov v Košiciach. Povedali sme si, že v Bratislave už treba určite niečo spraviť.“

Bratislavský KlezMORE súvisí s rovnomenným viedenským podujatím. Rakúsky KlezMORE oslávil v minulom roku desiate výročia a patrí k najrenomovanejším židovským festivalom. Premiéra jeho slovenskej dvojičky bude síce menšia, ale nemenej zaujímavá. V pondelok 10. novembra sa v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava predstaví Pressburger Klezmer Band spolu s lotyšskou speváčkou Sashou Lurje. Tá so svojou skupinou Forshpil vyvíja nový štýl židovskej hudby, ktorý spája tradičný židovský spev s hudbou súčasnosti. Domáci zástupcovia a okrem vystúpenia so zahraničným hosťom predstavia aj v hudobno-tanečnom projekte JUH!. V sólistických tanečných úlohách im budú sekundovať David Schimmer a Linda Luptáková.

Druhý koncert festivalu KlezMORE je naplánovaný na piatok 14. novembra. V koncertnej sále Klarisky vystúpi uznávaný anglický klarinetista Merlin Shepherd. „S Merlinom Shepherdom nás viaže hudobná spolupráca a z toho vzniknuté niekoľkoročné priateľstvo,“ hovorí Werner. " Súčasne sme však Bratislave chceli ponúknuť niečo iné ako spojenie Merlina s našou skupinou, a preto sme na dátum 14.-ho novembra vybrali komorný koncept. Koncertnú sieň Klarisky a v nej podmanivý zvuk Merlinovho klarinetu doplnený klavírom a spevom v podaní jeho ruskej manželky Poliny, ktorá sa predstaví v Bratislave po prvýkrát."

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Pressburger Klezmer Band #klezmer #KlezMORE #Sasha Lurje