Gróf Móric Beňovský sa vracia na Slovensko

Legendami opradený gróf Móric Beňovský sa vracia na Slovensko. Jeho životný príbeh inšpiroval popredného francúzskeho skladateľa napoleonských čias Francoisa-Adriena Boieldieua k skomponovaniu operného diela.

11.11.2014 07:00
Móric Beňovský Foto:
Opera Beňovský alebo Vyhnanci z Kamčatky od Francoisa-Adriena Boildieua mala premiéru v Paríži v roku 1800. Jej témou je väznenie Mórica Beňovského (na obrázku) na polostrove Kamčatka.
debata

Premiéra Beňovský alebo Vyhnanci z Kamčatky bude v utorok 11. novembra o 19:00 v Koncertnej sieni Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave. Obnovenú premiéru pripravilo v rámci Dní starej hudby Centrum starej hudby. Centrum pod vedením Petra Zajíčka vypátralo originálne tlače opery v knižnici Pražského konzervatória a na ich základe pripravilo obnovenú premiéru diela.

Opera Beňovský alebo Vyhnanci z Kamčatky od Francoisa-Adriena Boildieua mala premiéru v Paríži v roku 1800. Jej témou je väznenie Beňovského na polostrove Kamčatka a dramatické vyslobodenie skupiny spoluväzňov, na ktorom sa Beňovský úspešne podieľal. Udalosť vzbudila v Európe mimoriadnu pozornosť. Svedčí o tom aj fakt, že už v roku 1791 napísal popredný nemecký dramatik August von Kotzebue drámu Sprisahanie na Kamčatke, ktorá sa stala predlohou Boieldieuovej opery. Dielo sa uvádzalo opakovane vo Francúzsku a v európskych krajinách v prvej polovici 19. storočia, no potom upadlo do zabudnutia.

Pod taktovkou Mariána Lejavu operu uvedie medzinárodný festivalový orchester Apollo na dobových nástrojoch spolu so speváckym zborom Lúčnica a so spevákmi zo Slovenska aj zahraničia. Napríklad v jedinej ženskej úlohe Afanázie sa predstaví talentovaná mladá slovenská sopranistka Linda Ballová. Ďalšie hlavné úlohy stvárnia tenoristi – Rakúšan Bernhard Berchtold (Beňovský) a Zoltán Megyesi z Maďarska (Štefanov). Vystúpia aj domáci speváci Martin Gyimesi (guvernér Milov), Csaba Kotlár (Žeslin), Ondrej Šaling (Panov), Štefan Horváth (Kancelár) a Roman Krško (Ataman). Koncertné prevedenie opery netradične doplní známy slovenský herec Marián Prevendarčík, ktorý v rôznych kostýmoch prerozpráva napínavý príbeh opery v úprave dramaturgičky Zuzany Šajgalíkovej.

Uhorský šľachtic – dobrodruh a cestovateľ Móric Beňovský, celým menom Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský (20. septembra 1746, Uhorsko – 23. mája 1786, Madagaskar) bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu. Tejto ceste predchádzalo väzenie na Kamčatke. Do väzenia ho doviedlo rozhodnutie pridať sa v roku 1768 k poľskému národnému hnutiu proti ruskej intervencii v Poľsku (Barská konfederácia). Rusi ho zajali a internovali v Kazani, neskôr ho poslali do vyhnanstva na Kamčatke. Beňovský odtiaľ ušiel na lodi spolu s ostatnými väzňami a začali objaviteľskú plavbu cez severný Pacifik. Stalo sa tak sedem rokov pred Jamesom Cookom. Počas svojho života navštívil štyri kontinenty (Európu, Áziu, Afriku a Ameriku) a bol tiež prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru (Pamäti a cesty). V roku 1776 ho na Madagaskare vyhlásili za kráľa kráľov, čím získal mocenský vplyv v severovýchodnej časti tohto ostrova. Na Madagaskare strávil štyri roky svojho života. Narodil sa v roku 1746.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #opera #Móric Beňovský #Dni starej hudby