Pink Floyd vydali nový album - so starým materiálom

Dvadsať rokov si museli fanúšikovia počkať na nový album britskej rockovej skupiny Pink Floyd. Ešte pred tým, než bolo možné si ho kúpiť, ale lámal rekordy predobjednávok a stal sa najviac objednávaným titulom v histórii serveru Amazon. Kým fanúšikovia album nazvaný The Endless River (Nekonečná rieka) skupujú, prvé reakcie kritikov sú prinajlepšom zmiešané.

11.11.2014 09:00
Pink Floyd: The Endless River Foto:
Obal albumu The Endless River od Pink Floyd neulahodil každému.
debata

Napríklad časopis Time nazval svoj článok: „Endless River Pink Floyd je len posledným albumom recyklačných starých materiálov“, a kladie si otázku, či ide o prejav lenivosti, alebo veľkorysý dar fanúšikom.

Album je postavený na skladbách, ktoré trojica David Gilmour, Nick Mason a Richard Wright nahrala v roku 1993, a podľa skorších vyhlásení skupiny je poctou klávesistovi Wrightovi, ktorý zomrel v roku 2008. „Myslím, že táto doska je … veľkým uznaním toho, že jeho hra bola srdcom zvuku Pink Floyd,“ uviedol bubeník Nick Mason.

Námetom diskusií a posmešných poznámok sa stala aj obálka nového albumu, na ktorej muž v košeli rozviatej vetrom pádluje k západu slnka po vrcholku mrakov. Ako napísal spravodajský server Deutsche Welle, mnohí fanúšikovia i kritici sa pýtajú, „čím sa tvorca obálky sťal“ – a pripomínajú geniálne obálky predchádzajúcich albumov Pink Floyd. Bude aj hudba rovnako gýčovitá, ako obal dosky? znie častá otázka.

The Endless River je prvým albumom Pink Floyd od roku 1994, kedy vydali The Division Bell. Celý projekt začal tým, že gitarista Gilmour a Mason sa preberali hudbou, ktorú nahrali s Wrightom pri príprave The Division Bell. „Počúvali sme viac než 20 hodín hudby, ktorú sme my traja vtedy nahrali a vybrali sme pasáže, na ktorých by sme chceli pracovať a dať ich na nový album,“ povedal Gilmour.

"Počas posledného roka sme pridali nové časti, znovu nahrali iné a celkovo sme použili najnovšiu štúdiovú technológiu, aby sme urobili album Pink Floyd pre 21. storočie. Pretože Rick tu už nie je a nemáme šancu znova začať, tak je správne, že tieto…nahrávky by mali byť súčasťou nášho repertoáru,"dodal Gilmour.

Celkom 18 nahrávok na albume je väčšinou inštrumentálnych. K poslednej skladbe Louder Than Words napísala text spisovateľka Polly Samsonová, ktorá je vydatá za Gilmoura. Na albume je aj nahrávka s Wrightom zo skúšky v roku 1969.

V Pink Floyd bol ešte Roger Waters, ktorý kapelu opustil po roztržke v roku 1985. Zvyšok Pink Floyd prestal hrať v roku 1994 po svetovom turné k vydaniu albumu The Division Bell.

Všetci štyria sa stretli v roku 2005 v Londýne na koncerte v rámci charitatívnej akcie Live 8. Občas sa objavovali na sólových koncertoch svojich kolegov – napríklad Wright hral v 90. rokoch na Gilmourovom svetovom turné a Mason s Gilmourom vystúpili v roku 2011 na londýnskom koncerte Watersovho turné The Wall. Všetci však odmietali špekulácie, že by spolu mohli opäť koncertovať.

Waters sa na The Endless River nijako nepodieľal a skupina neoznámila plány na turné na podporu nového albumu, uviedol časopis Rolling Stone.

V septembri Roger Waters popustil uzdu svojej frustrácii, keď na svojej stránke na Facebooku napísal: „Mne nový album nevychádza. Vydáva ho David Gilmour a Nick Mason, volá sa Endless River. David a Nick sú skupina Pink Floyd. Ja jej členom nie som, ja som Pink Floyd opustil v roku 1985. To bolo pred 29 rokmi. Nemal som nič spoločné ani so štúdiovými albumami Momentary Lapse of Reason a The Division Bell, ani s turné Pink Floyd v roku 1987 a 1994. A nemám nič spoločné ani s Endless River . Fuj! Toto nie je raketová veda, ľudia, tak už to pochopte.“

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Pink Floyd #The Endless River #prvé reakcie