Jazz v Aréne spojil skupinu Finally s Martinom Valihorom

Džez ako špecifický hudobný žáner orientovaný na náročnejších poslucháčov, respektíve na poslucháčov s chuťou objavovať rôznorodosť hudby, dostáva priestor v Divadle Aréna každý tretí štvrtok. Hostiteľom a dramaturgom cyklu koncertov Jazz v Aréne je bubeník Martin Valihora, ktorý privíta už vo štvrtok 20. novembra o 20. h hudobný projekt Finally.

20.11.2014 07:00
Finally Jazz, koncert Foto:
Jazz-funková kapela Finally, Robert Vizvári, Martin Koleda, Eugen Botoš
debata

Moderný džez v podaní kapely Finally dostane po prvý raz priestor v Divadle Aréna a organizátori sľubujú návštevníkom príjemný zážitok. Finally nie je žiadnym nováčikom na hudobnej scéne. V roku 2008 absolvovala skupina európske turné s americkým saxofonistom Ericom Marienthalom. Členskú základňu skupiny tvoria líder kapely a skladateľ Eugen Botoš (klávesy), Robert Vizvári (basgitara) a Martin Koleda (gitara). Chvály na účet Finally sa nezdržal ani Martin Valihora. „Majú za sebou veľa vystúpení s rôznymi umelcami medzinárodnej hudobnej scény. Finally vedie Eugen Botoš, talentovaný hudobník z rodiny Jána Berkyho-Mrenicu, ktorý hrá na husliach, ale popri tom sa venuje aj džezu. Rád vytvára rôzne fúzie, spolupracuje s rôznymi spevákmi,“ uviedol dramaturg cyklu koncertov.

Hoci Valihora presné kritériá, podľa ktorých si vyberá hudobníkov do programu Jazz v Aréne, nemá, snaží sa osloviť skupiny, ktoré majú za sebou viditeľné výsledky. Finally ho upútala najmä energiou a odvahou pracovať s inými žánrami. „Finally je mladá živá, energická kapela, ktorá má rada modernú hudbu, a myslím si, že je to veľmi príjemné spestrenie dramaturgie koncertov. Páči sa mi, ako využívajú rôzne nové prvky. Je to moderná hudba, ktorá je inšpirovaná štýlmi ako RNB či soul,“ vraví Valihora, ktorý si v Divadle Aréna zahrá spolu s Finally.

Jazz v Aréne má prinášať návštevníkom zaujímavú hudbu, ale hlavným cieľom podujatia je poskytnúť priestor džezovým slovenským kapelám, ktoré to podľa Valihoru nemajú jednoduché. Častým problémom je, že kluby nechcú dať priestor džezovým kapelám kvôli obavám z nízkej návštevnosti. „Chceme dať priestor predovšetkým slovenským interpretom džezovej hudby, ktorí si môžu odprezentovať svoje diela v Divadle Aréna s dobrým zvukom a v peknom prostredí,“ povedal Valihora, ktorý je rád, že si Jazz v Aréne postupne vybudoval stálu a vernú návštevnícku základňu.

Úlohu dramaturga a hostiteľa podujatia Jazz v Aréne prevzal Martin Valihora od Matúša Jakabčica a najväčšiu záľubu našiel práve v hľadaní prepojení medzi domácou a zahraničnou scénou. S rovnakým poslaním vlastne založil aj One Day Jazz Festival, ktorý sa koná v Košiciach a v Bratislave. „Veľmi ma to baví, teším sa, keď môžem vytvárať rôzne štruktúry. Premostením domácej hudobnej scény so zahraničnou vznikajú zaujímavé spolupráce. A s týmto zámerom sa venujem aj One Day Jazz festivalu, ktorého jednou z hlavných úloh je vytvárať príležitosti pre domácu scénu presadiť sa v zahraničí,“ dodal Valihora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #džez #Divadlo Aréna #Martin Valihora #Jazz v Aréne