Katarína Koščová mieri Oknom k slobode

Po piatich rokoch nahrala Katarína Koščová svoj piaty štúdiový album s názvom Oknom. Trinástimi skladbami dáva speváčka najavo, že sa jej darí plniť si sen a robí hudbu takú, akú miluje.

25.11.2014 07:00
Katarína Koščová Foto:
Katarína Koščová je autorkou väčšiny textov na albume.
debata

Slobodnú, citlivú, autentickú, skôr tichú a bez ohľadu na komerčný potenciál. Nahrávka Oknom je hravá, jemne popová, vďaka čomu sa príjemne počúva, a to bolo pravdepodobne hlavným cieľom jej tvorcov.

Nový album Kataríny Koščovej Oknom v štýle džezu, šansónu, berie poslucháčov do nefajčiarskej kaviarne, kde na nich vybalí množstvo životných právd, hoci pri niektorých pesničkách sa zdá, že speváčke išlo skôr o hudobnú zábavu a uvoľnenie.

Koščová je so svojimi skladbami úzko prepojená. Je autorkou väčšiny textov a spoluautorkou hudby. Na pomoc pri tvorbe si prizvala prešovského klaviristu Daniela Špinera, ktorý hráva aj s Andrejom Šebanom. Možno práve Špiner bol dôvodom, prečo Koščová upustila od svojich pôvodných plánov. Chcela, aby bol album nahratý len s gitarou a so spevom, čím by sa posunula do pesničkárskej roviny. Napokon však speváčku albumom sprevádza celá kapela: Daniel Špiner (klávesy), Daniel Šoltis (bicie), Rasťo Uhrík (kontrabas), Michal Červienka (akordeón), Peter Tomko (gitara), Miro Szirmai (perkusie), Ľubo Petruška (gitara) a v skladbe Človek je rodem tanečník počuť aj step Tomáša „Diega“ Fedorčáka.

Spolupráca s Michalom Horáčkom

Povačšine dominantný klavír verne sprevádza speváčku a je cítiť, že si Katarína Koščová svoje postavenie užíva. Nahrávku otvára melancholicky šansónová skladba K plafónu, kde sú osviežujúcim prvkom akordeónové vstupy Michala Červienku. Každý nástroj dostáva na albume priestor vyniknúť, ale v skladbe Ticho pomáha vygradovať priebeh aj jednoduché ticho. V tejto pesničke pulzuje centrom melódie kontrabas a Katarína Koščová má v hlase príjemný pokoj a vyrovnanosť, ktorá dáva nahrávke oddychovú pohodu. Rovnaká nálada vyžaruje aj z pesničky Vtedy, kde si speváčka vystačila len s klavírom.

Vo viacerých textoch sa opakuje téma akejsi sumarizácie života, návraty do minulosti a možno až ľútosť nad uplynulými dňami. V podobnom duchu sa nesie aj text pesničky rieka: „Starý strom, nové lístie. Rozdelenie je to isté. V tej istej rieke nový prúd obmýva nám nohy. Modlí sa za návraty každý, kto niečo stratil. Každý, kto niečo hľadá. Jablko, strom, aj hada.“ Melancholické texty sú posilnené melódiou, ktorá v poslucháčovi vyvoláva otázky, prečo sa Katarína Koščová rozhodla dať albumu toľko smútku, hoci nahrávka obsahuje aj veselšie kúsky.

Bez poznania pozadia vzniku dvoch českých pesničiek nachádzajúcich sa na albume nie je celkom jasné, prečo Koščová preladila na češtinu. Texty pesničiek Člověk je rodem tanečník a letný hit Přes most bez punčoch napísal vyhľadávaný český textár Michal Horáček, s ktorým Koščová spolupracovala na projekte Český kalendář a jeho súčasťou sú práve spomínané pesničky. Sú výnimočné svojou veselou melódiou a úplne zmenia náladu albumu.

Koščovej kabaret

Druhá polovica nahrávky dopraje poslucháčovi oddych od jemnej melanchólie a speváčka spolu s muzikantmi odštartuje kabaretnú zábavu pesničkou Pod šapitó, ktorá opisuje príbeh cirkusového predstavenia, čím by mohla zaujať aj detského poslucháča. Spŕšku energie v záverečnej skladbe Z kaviarne Slávia priniesla na album Oknom hudba Jána Knapíka a zábavný text Silvie Kaščákovej o kaviarenskom muzikantovi, ktorý je sukničkár a dobrodruh.

Katarína Koščová: Oknom,  2014 Foto: Slnko records
Katarína Koščová: Oknom, Slnko records, 2014 Katarína Koščová: Oknom, 2014

Pekné texty, hudba a predvedenie však niekedy nestačia a je možné, že album zapadne medzi nahrávkami, ktoré vznikli, potešili, ale po rokoch si na ne spomenie len málokto. Treba uznať, že nový album Oknom Kataríne Koščovej pristane. Speváčka dokonca trvala na tom, aby sa skladby nahrávali naživo, čo znamená, že všetky nástroje aj spev boli nahraté v štúdiu naraz, čím Koščová chcela docieliť živý „smrad“ na albume, ktorý vskutku pôsobí veľmi uvoľnene.

Hodnotenie Pravdy: 3/5

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Oknom #Katarína Koščová