Festival Next opäť pozýva na hudobné dobrodružstvá

Radikálne melódie, živelné improvizácie, neošúchané zvuky, originálne hudobné techniky a koncepty, akustické nástroje aj inovatívnu elektroniku - to všetko sľubujú organizátori bratislavského festivalu Next, ktorý sa už 15 rokov snaží ponúkať pozorným poslucháčom inovatívnu hudbu bez žánrových obmedzení. Začína sa v stredu 26. novembra a potrvá až do soboty.

26.11.2014 12:06
Dídžej Rashad Becker patrí medzi... Foto:
Rashad Becker patrí medzi najvýraznejších hostí 15. ročníka Nextu.
debata

Centrum festivalu bude v bratislavskom A4 – Priestore súčasnej kultúry na Karpatskej ulici, otvorí ho však hudobný večer v klube Fuga na Továrenskej. Od 20. h sa tu v stredu predstaví napríklad multimediálny umelec z Brna Tomáš Sedláček. Pre svoj audiovizuálny projekt RLXY si naprogramoval vlastný softvér, vďaka ktorému sa zvukový signál pretvára v reálnom čase na animáciu. Vo Fuge vystúpi aj mníchovský noiser a videoumelec Rumpeln či salzburský producent Syncope, v ktorého intenzívnom breakcore/noise sete cítiť (a počuť) vplyv béčkových hororov. Vo štvrtok sa už dianie presunie do priestoru A4. Sem príde duo KTL, ktoré tvoria Stephen O'Malley z americkej drone metalovej kapely Sunn O))) a zakladateľ britského nezávislého labelu Editions Mego Peter Rehberg. Ich produkcia poteší priaznivcov gitár a modulárnych syntezátorov. V rovnaký deň sa publiku predstaví aj kanadská skladateľka a multimediálna umelkyňa Myriam Bleau. Základom jej vystúpenia sú štyri rotujúce taniere s pohybovými senzormi, z ktorých sa stávajú hudobné nástroje. Odkazujú na dídžejskú kultúru a aj o nej sa môžete s Myriam Bleau porozprávať v piatok od 18.20 h v SNG – v Berlinke.

Pôvodom austrálsky umelec Adam Donovan predvedie v piatok v A4 svoje „3D kino pre uši“. Jeho vystúpenie tvorí niekoľko interaktívnych zvukových sôch/robotov s rotujúcimi reproduktormi. V piatok zahrá aj bristolské duo Emptyset a predstaví sa tiež Portugalčan Eduardo Raon. „Jeho primárnym nástrojom je harfa, s ktorou narába virtuózne, a zároveň dokáže rozširovať jej zvukové možnosti aj pomocou elektroniky,“ lákajú organizátori.

V záverečný deň festivalu vystúpi v A4 český Opening Performance Orchestra, ktorý sa riadi heslom žiadne melódie, žiadne rytmy, žiadne harmónie. Zahrá aj švédska dvojica pantoMorf. Do elektronickej hudby chce vrátiť muzikantskú zručnosť. '„Našou dogmou je: Keď zdvihneme ruky, nastane ticho. Nevyužívame žiadne predprogramované štruktúry a procesy,” tvrdia hudobníci. O finále festivalu sa postará vyhľadávaný zvukový inžinier Rashad Becker, ktorý patrí medzi najvýraznejších hostí 15. ročníka Nextu. "Jeho tvorba má blízko k sound-artu a je nekompromisnou výzvou pre ľudí, ktorí sa neboja objavovať nové sonické spektrá.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Next #hudobný festival