Energická Zaz si podmanila Bratislavu

Po prvýkrát sa v piatok 28. novembra predstavila na Slovensku francúzska speváčka Zaz, ktorá si hneď prvou skladbou absolútne získala publikum. Predviedla koncert v troch dejstvách plný emócií, tanca a radosti nielen z hudby.

01.12.2014 05:00
Zaz na Slovensku Foto: ,
Zaz v Bratislave predviedla pestrý koncert nabitý energiou a emóciami.
debata

Bratislavská Aegon aréna sa začala zapĺňať už pred pol siedmou, keď sa na pódiu objavil prvý predskokan, indie rocková kapela Lake Malawi z Českej republiky, ktorej líder pôsobil v skupine Charlie Straight. Tí to rovnako ako ďalší predskokan, domáci Billy Barman, nemali jednoduché, keďže sa zdalo, že publikum je jasne nastavené na koncert Zaz a roztancovala ich až posledná skladba od Billy Barman Cigánska. Za trošku rozpačitým úvodom stálo aj zlé ozvučenie kapiel, ktorá sa však pri Zaz zlepšilo.

Medzi publikom a Zaz fungovala chémia

Nedočkavé publikum začalo o dvadsiatej skandovať meno speváčky. Po piatich minútach sa na pódiu objavila Zaz. Stačil prvý hit On Ira a publikum začalo v momente tancovať. Po slovách pozdravujem Bratislavu nasledovala skladba Gamine rovnako z druhého štúdiového albumu Recto Verso.

Speváčka Zaz, vlastným menom Isabelle Geffroyová, pôsobila ako energická smršť, ktorá nedovolila nikomu, aby unikol jej čaru a prosila v slovenčine publikum, aby tancovalo a spievalo. Jej slovám dav evidentne nedokázal odolať. Nasledovali skladby z jej debutového albumu La Fée a Le long de la route a v Aegon aréne panovala uvoľnená atmosféra. Zaz je na koncertoch bezprostredná a spieva s absolútnym nasadením a prekážkou nebola ani jazyková bariéra.

Na pódiu sa v druhej časti koncertu vytvorila scéna džezového baru, ktorého atmosféru navodila pesnička Les Passants. Čo však publikum prekvapilo, bol krátky príhovor Zaz v slovenčine, keď uviedla La Révolution Des Colibris ako skladbu, ktorá vystihuje jej filozofiu. V džezovom klube uviedla aj jedinú skladbu z novej nahrávky Paris, pesničku Paris, Sera Toujours Paris. Tá spolu s pôsobivým saxofónovým sólom na publikum fungovala výborne.

Clivý záver oživil hit Je Veux

Temperamentný a tanečný úvod sa cez džez presunul do záverečnej časti koncertu, ktorá patrila skôr pomalým pesničkám ako La Lessive či La Lune. Jeden z vrcholov večera prišiel v podobe skladby Si Je Perds, kde Zaz pripomenula, aby sme nezabúdali na ľudí, ktorí už nie sú medzi nami.

Po tejto smutnej pesničke však prišlo pre publikum uvoľnenie v podobe očakávanej skladby Je Veux, ktorá opäť roztancovala dav, dokonca sa odviazali aj niektorí jednotlivci v sektore na sedenie. Po skladbe Déterre pesničkárka spolu s kapelou odchádza z pódia a nasleduje obrovský potlesk, burácajú tribúny a nikto si nepripúšťa, že by to bol záver koncertu.

Po niekoľkých minútach sa Zaz vracia a odspieva prvý prídavok, šansón Dans ma Rue a už prvé tóny druhého prídavku niektorým dámam spôsobili návaly šťastia. Pesnička Eblouie Par La Nuit bola naozaj nádherným záverom prvého slovenského koncertu Zaz, ktorý publikom ocenilo veľkým gestom v podobe "standing ovation“.

Zaz stavila v Bratislave na známe hity, inštrumentálnu pestrosť a emóciami nabitý záver. Nielen pre skalných fanúšikov bola Zaz v Bratislave príjemným zážitkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zaz #reportáž z koncertu #francúzska speváčka