Nové bratislavské trhy lákajú aj na dobrú hudbu

Bratislava má od 1. decembra nové vianočné trhy. Usídlili sa na terasách pod pyramídou Slovenského rozhlasu a okrem tradičného punču, vareného vína či kapustnice ponúkajú aj bohatý kultúrny program. Už počas prvých dvoch týždňov adventu sa na miestnom pódiu vystrieda niekoľko desiatok živých kapiel a interpretov najrôznejších hudobných žánrov, premietať sa budú priame prenosy z adventných koncertov, ale napríklad aj animované filmy.

02.12.2014 09:00
klubovy Open Jazz Festival  Nove mesto n Vahom Foto:
Na Vianočných trhoch pod Pyramídou sa predstaví aj kapela Bloom. Zahrá 10. decembra.
debata

Budova Slovenského rozhlasu na bratislavskej Mýtnej ulici vždy priťahovala nemálo pozornosti – pre svoju zvláštnu architektonickú podobu, ktorá zďaleka nelahodí každému oku – žiaľ, skôr tej negatívnej. V posledných mesiacoch sa však obrátená pyramída stáva dejiskom viacerých projektov, ktoré sa túto povesť pokúšajú vyvrátiť a premeniť sídlo verejnoprávneho rozhlasu na obľúbené miesto aktívneho odpočinku, komunitných stretnutí či kultúrnych podujatí.

Kým v teplejších mesiacoch aktivisti a dobrovoľníci vykúzlili z betónových terás pod budovou funkčnú mestskú záhradu, december sa na tom istom mieste ponesie v duchu sviatočnej pohody, dobrého jedla a kultúry. Už včera odštartoval novú tradíciu päťzložkový program, počas ktorého sa predstavili napríklad aj formácia Saténové ruky či košický experimentátor Zelf Bloemen. K dobrej nálade pritom návštevníkom nemuseli v sychravom počasí dopomáhať len stánky s alkoholickým občerstvením – na rozdiel od väčšiny exteriérových trhov sa totiž tie pod pyramídou môžu pochváliť aj zázemím veľkokapacitného stanu, ktorý spoľahlivo ochráni pred dažďom aj vetrom.

V rámci nabitého programu projektu Trhy pod Pyramídou si na svoje prídu napríklad aj fanúšikovia skupín Bloom, La3no Cubano, Korben Dallas, Billy Barman, Para, The Ills, Nvmeri a mnohých ďalších. Pestrý program pozostávajúci aj z workshopov, literárnych posedení a detských predstavení potrvá na Mýtnej ulici najmenej do piatka 12. decembra – už teraz však organizátori pripúšťajú možnosť rozšírenia či predĺženia pilotného ročníka trhov. Okrem možnosti vychutnať si program naživo ponúka RTVS rôzne výstupy v podobe reportáží či rozhovorov s účinkujúcimi, ktoré môžu záujemcovia počuť napríklad na vlnách Rádia_FM.

Zatiaľ čo Vianočné trhy pod Pyramídou v pondelok začali svoju premiérovú sezónu, projekt Slovensko Advent (takisto z dielne RTVS) v rovnakom čase odštartoval už svoj tretí ročník. Koncerty, ktoré sa budú konať naprieč celým Slovenskom, otvorilo vystúpenie skupiny Vidiek a formácie Pacora Trio v prešovskom Čiernom orlovi. V utorok naň nadviaže bardejovský koncert Ľudovej hudby Stana Baláža a až do 19. decembra, keď cyklus zavŕši bratislavský koncert Mira Žbirku, sa na ňom stihnú predstaviť aj Katarzia, Lucia Šoralová, Dano Heriban, SĽUK, Adriena Bartošová & Andrea Bučková či Štefan Kocán. Koncerty budú denne v priamom prenose vysielané na televíznej Dvojke, o deň neskôr ich uvedie v repríze Slovenský rozhlas. Alebo si ich môžete prísť, opäť, vychutnať na veľkej obrazovke na Trhoch pod Pyramídou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Vianoce #koncerty #Vianočné trhy pod Pyramídou