Zuzana Homolová novým albumom oživila poéziu

Spojenie poézie a minimalistickej až tichej hudby prináša nový album Zuzany Homolovej Medzi dvomi prázdnotami. Ten nahrala na popud hudobníka Miloša Železňáka.

08.12.2014 15:40
Zuzana Homolová Foto:
Zuzana Homolová vydala nový album.
debata

Po otázke, aký je to album, sa speváčka rozosmiala a povedala, že je to síce najčerstvejšia nahrávka, ale sú na nej veci, ktoré robila v priebehu svojho života.

Ľudové balady, ktorým sa Zuzana Homolová prevažne venovala sa rozhodla na chvíľu odložiť a dala priestor zhudobneným básňam. Tie zbierala a dávala im hudobnú podobu počas tridsiatich rokov, teraz sa konečne dostali na album.

Nahrávka predstavuje určitú poetickú knihu citlivo prepletenú hudbou. Homolová si svoje texty nikdy nepísala. Na album sa dostali básne Milana Rúfusa, Mily Haugovej, Boženy Trilecovej či Michala Chudu. „Zdali sa mi také nepoužité alebo nepoužívané a bola toho už kôpka. Sú to básne väčšinou mojich súčasníkov, najmä textárov zo Slnovratu. Bol to Milošov nápad a vznikol z toho úplne inakší album, ako sme boli zvyknutí za posledných 20 rokov, keď spievame v podstate len aranžované ľudové balady,“ uviedla Zuzana Homolová, ktorej pomohol dať skladby do súčasnej podoby práve Miloš Železňák.

Album Medzi dvomi prázdnotami tvorí desať skladieb. Hudobne ich sprevádza najmä gitara, ale príjemným spestrením sú aj husle Sama Smetanu a dychovou sekciou nahrávku obohatil Michal Balla. Ako tvrdí samotná Homolová, album si vyžaduje pozorných poslucháčov a správny okamih. „Som istý idealista a hovorím si, že sa asi nájde sem-tam niekto, kto sa nechá osloviť aj takýmto žánrom. Je to veľmi pokojný album. Nedá sa počúvať v stresovom období človeka, ale mám taký pocit, že ľudia by niekedy potrebovali posadiť sa na zadok, byť chvíľu ticho a vnímať sami seba, prípadne niečo okolo seba,“ dodala speváčka. Krst albumu sa uskutoční 8. decembra na pesničkárskom festivale Len on a my v bratislavskom Divadle Elle Danse.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Zuzana Homolová #Miloš Železňák