Vianočné a sviatočné koncerty Slovenskej filharmónie

Slovenská filharmónia pripravila k Vianociam bohatý koncertný program, ktorý tradične vyvrcholí Silvestrovským a Novoročným koncertom v bratislavskej Redute.

13.12.2014 12:00
Reduta Foto:
Reduta, sídlo Slovenskej filharmónie, sa stane opäť dejiskom série sviatočných koncertov.
debata

„Posvätný čas adventu je úzko spätý aj so zvukom organu. V nedeľu 14. decembra o 16:00 je pripravený organový recitál v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. Predstaví sa na ňom skvelý rakúsky umelec Woflgang Capek, hlavný organista kostola sv. Augustína vo Viedni,“ avizovala jeden z prvých adventných koncertov tlačová tajomníčka filharmónie Martina Tolstova.

Na programe adventných koncertov je ako každý rok Česká mše vánoční Jana Jakuba Rybu (1765–1815), českého kantora a hudobného skladateľa. Zaznie v rámci koncertného cyklu Stará hudba v interpretácii členov súboru pre starú hudbu Solamente naturali s umeleckým vedúcim Milošom Valentom a speváckeho zboru Vocale ensemble SoLa. Hudobníci ho zahrajú na dobových nástrojoch pod taktovkou Róberta Huga, ktorý toto dielo v roku 1998 nahral so súborom Capella Regia Musicalis. Omšu po prvýkrát uviedli pred viac ako 200 rokmi v malom kostolíku v Rožmitáli pod Třemšínem, pripomenula Tolstova. Koncert súboru starej hudby sa uskutoční v utorok 16. decembra o 19:00 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie a jeho program doplnia Rybove pastorely.

Tradičné Vianočné koncerty Slovenskej filharmónie a Bratislavského chlapčenského zboru sa v Redute uskutočnia v nedeľu a pondelok 21. a 22. decembra o 19:00. Sólistkou večerov bude túto sezónu mladá operná speváčka Miriam Garajová a sviatočnú atmosféru umocní recitácia Ladislava Chudíka. Pripravené sú Vianočné koledy. Pre veľký záujem návštevníkov o Vianočné koncerty sa v nedeľu 21. decembra o 11:00 uskutoční ich verejná generálka.

Sviatočné koncerty Slovenskej filharmónie vyvrcholia na Silvestra a Nový rok. Uvedú ich členovia Slovenskej filharmónie pod taktovkou stáleho hosťujúceho dirigenta Rastislava Štúra. Sólistami budú tenorista Otokar Klein a sopranistka Eva Hornyáková. V programe zaznejú obľúbené melódie od Johanna Straussa, Franza Lehára, Emmericha Kálmána a ďalších.

Lístky na koncerty v Slovenskej filharmónii sa dajú kúpiť v pokladni v budove Reduty na Námestí E. Suchoňa v Bratislave v pondelok od 9:00 do 14:00 a od utorka do piatka od 13:00 do 19:00 a tiež hodinu pred koncertom v mieste jeho konania. Rezervovať alebo kúpiť sa dajú aj elektronicky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #organ #Vianoce #Slovenská filharmónia #koncerty #Nový rok