IMT Smile s Lúčnicou predviedli veľkolepú šou

Program Made in Slovakia spojil skupinu IMT Smile s folklórnym zoskupením Lúčnica a spolu ponúkli dvojhodinové predstavenie plné nevšedných zážitkov s dynamickým priebehom, ktorý držal publikum v správnej nálade a v očakávaní.

15.12.2014 14:00
IMT Smile + Lúčnica Foto: ,
Skupina IMT Smile a Lúčnica ponúkli dvojhodinové predstavenie plné nevšedných zážitkov.
debata (1)

Viac ako 129 ľudí spolupracovalo na výrobe programu Made in Slovakia, pričom réžia Jána Ďurovčíka, choreografia Štefana Nosáľa a skladby IMT Smile na pódiu fungovali harmonicky, dokonca boli najsilnejšími časťami programu práve hudobné spojenia oboch a možno ich mohlo byť aj viac. V každom prípade išlo o presne vypracovaný scenár, ktorý všetci zúčastnení prísne dodržiavali.

Lúčnica čarovala s obrazmi

Scénu tvorili štyri vrstvy, pričom hlavné pódium patrilo prevažne 47-člennému tanečnému súboru Lúčnice, dve menšie posuvné bočné pódia, pôsobiace ako medzistupeň medzi tanečníkmi a kapelou, a trojrozmernosť scéne dodával chodník zasadený do publika. Na najvyššom pódiu boli IMT Smile. Začali pesničkou Opri sa o mňa. Publikum nečakalo na pozvanie a spievalo silným hlasom, po ktorom nasledoval obrovský potlesk a ten mal počas večera len narastajúcu hlasitosť a intenzitu. Bolo to jasné znamenie, že večer bude naozaj špeciálnou udalosťou.

Lúčnica vytvorila pre skladbu Vyvedený z miery živý videoklip. Ivan Tásler spieval sediac na pódiu s hojdajúcimi sa nohami a gitarou a okolo neho sa odohrávali v jednotlivých obrazoch, zvýraznených bodovým svetlom, príbehy lásky. Z počiatočných dvoch tanečných párov napokon z pódia odchádzalo 6 párov a sprevádzalo ich dlhé saxofónové sólo Mária Garberu. Ten bol pomerne vyťaženým muzikantom počas celého večera.

Tanečný súbor Lúčnice v spojení s IMT Smile na divákov fungoval, dokonalé spojenie speváckeho zboru a skupiny však prišlo až v skladbe Kapela, ktorej refrén na začiatku odspievali lúčničiarky s orchestrom, pokračoval Tásler a záverečný spoločný refrén bol dôkazom, že tento program spojil dve hudobne odlišné skupiny tvoriace jeden mnohofarebný celok.

Program prekonal očakávania

Odvážne ambície netradičnej kombinácie populárnej skupiny a folklóru dokázali tvorcovia pretaviť do úspešnej podoby. Vyvážené rozloženie partov medzi IMT Smile a Lúčnicou robilo z programu hudobno-tanečné vystúpenie. Na rozdiel od programu z roku 2009, keď absolvovali IMT Smile koncerty po Slovensku s Ďurovčíkovým Slovenským divadlom tanca, bola Lúčnica rovnocenným partnerom skupiny a niekedy sa zdalo, že ju dokonca prevalcovali folkloristi veľkosťou. Jedným z najsilnejších momentov bolo vystúpenie orchestra v "cigánskej“ verzii cimbal, kontrabas a štvorica huslí na čele s vedúcim orchestra Martinom Sleziakom s neuveriteľnou energiou a skladbou Oči, oči, čierne oči si získali prvé standing ovation, nie však jediné.

IMT Smile poskladali program zo svojich najväčších hitov Mám krásny sen, Ľudia nie sú zlí, Tajné milovanie či Exotika a privádzali publikum do varu. Rovnako však pôsobili tance a ľudové skladby ako Červené jabĺčko v podaní Lúčnice a diváci plne zaujatí programom sa podvolili ich dikcii a boli im úplne oddaní.

Vianočné vyvrcholenie prišlo v podobe pesničky Najkrajšie Vianoce, keď sa podarilo tanečníkom z vlastných tiel a za výdatnej pomoci svetiel vytvoriť verný obraz betlehemu. Počas toho na divákov padala imitácia snehu. Výsledkom bolo silné a neutíchajúce standing ovation, ktoré na pódiu privítalo aj režiséra Jána Ďurovčíka a Štefana Nosáľa spolu s Ivanom Táslerom a celou Lúčnicou. Tí boli zaslúžene hviezdami večera Made in Slovakia. O tomto programe, ktorý sa predstavil v Bratislave a Košiciach, budeme ešte určite počuť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lúčnica #IMT Smile #spoločný koncert