Bono možno už nebude môcť hrať na gitare

Frontman írskej kapely U2 Bono tvrdí, že po nehode na bicykli, ktorá sa mu stala v novembri v New Yorku, možno už nebude môcť hrať na gitare.

04.01.2015 12:00
The Edge, Bono, Larry Mullen, Jr., a Adam Clayton Foto: ,
Členovia formácie U2 - zľava: The Edge, Bono, Larry Mullen, Jr., a Adam Clayton.
debata

Päťdesiatštyriročný rodák z Dublinu zverejnil na oficiálnej webstránke formácie blog, v ktorom sumarizuje rok 2014. „Zotavovanie je náročnejšie, ako som si myslel. V tejto chvíli nie je jasné, či budem ešte hrať na gitare. Kapela mi pripomenula, že oni či západná civilizácia od toho nezávisia,“ napísal Bono. „Osobne by mi veľmi chýbalo prehmatávanie pražcov na mojom zelenom írskom sokolovi alebo gitare od firmy Gretsch. Len pre radosť, pomimo písania skladieb. No má Edge alebo Jimmy Page alebo iný gitarista, ktorého poznáte, titánový lakeť ako ja teraz? Som nemotorný, jednoducho som,“ dodal hudobník. „Následky tejto šialenej nehody sú závažné až tak, že sa budem musieť silno sústrediť na to, aby som bol pripravený na turné s U2. Preto som zrušil všetky verejné vystúpenia a rozhodol som sa, že tento list je jediná komunikácia, ktorú zvládam v prvej polovici roka 2015, samozrejme okrem mumlania a spievania sebe samému,“ napísal tiež.

Bono spadol z bicykla v nedeľu 16. novembra v newyorskom Central Parku, keď sa snažil vyhnúť inému cyklistovi. Hudobníka po páde previezli do New York-Presbyterian Hospital, kde najprv absolvoval viacero röntgenových a CT vyšetrení, ktoré odhalili, že utrpel fraktúry ľavej očnice, ľavej lopatky, ľavého malíčka a šesťnásobnú otvorenú zlomeninu ľavej ramennej kosti. Speváka následne operovali, pričom zákrok trval päť hodín. Ramennú kosť mu zafixovali pomocou troch kovových platničiek a 18 skrutiek. Ďalší deň Bono absolvoval druhý zákrok na malíčku.

U2 vznikli v roku 1976 a patria k najúspešnejším kapelám na svete, pričom podľa odhadov predali viac ako 150 miliónov kópií albumov. Na konte majú trinásť štúdioviek, pričom v súčasnosti už pracujú na ďalšom albume s názvom Songs Of Experience. Medzi ich najväčšie hity patria skladby Sunday Bloody Sunday, One, With Or Without You, Where The Streets Have No Name, Staring At The Sun, Beautiful Day, Vertigo či Sometimes You Can't Make It On Your Own. Pieseň Ordinary Love, ktorú napísali pre film Mandela: Dlhá cesta k slobode (2013), získala Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Na konte majú už 22 cien Grammy a v roku 2005 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

debata chyba
Viac na túto tému: #U2 #Bono #gitara #nehoda na bicykli