Albumový návrat rockerov a nádielka popu

Svetové albumy, ktoré na seba dali dlho čakať, ale aj množstvo popových nahrávok sú charakteristickými črtami hudobného roka 2015.

07.01.2015 07:01
Madonna Auction Foto:
Madonna vydá tento rok svoj trinásty štúdiový album.
debata

Fanúšikovia sa dočkajú novej Madonny, po osemnástich rokoch vydajú štúdiový album Faith No More, ale tešiť sa môžeme na nahrávku od Boba Dylana a Prodigy. Nový rok prinesie aj obnovenie Libertines a rozlúčku skupiny Coldplay.

Dlho očakávané albumy

Rozhodne jedným z najočakávanejších kúskov, nielen na elektronickej scéne, je následník úspešného albumu Prodigy Invaders Must Die z roku 2009. Zatiaľ nepomenovaná novinka mala pôvodne vyjsť ešte v roku 2014, no napokon sa dátum vydania posunul až na február. Skupina Prodigy je známa revolučným zvukom a svojou syntetizátorovou mágiou, ktorej sila nebude chýbať ani na ohlasovanej novinke. Zakladateľ skupiny Liam Howlett prezradil, že albumom sa nesie čistá krutá energia a hudobne pôjde o prierez všetkými typmi tanečnej hudby. Prvú ochutnávku, skladbu Nasty Nasty, vypustia na verejnosť už v januári, hoci presnejší termín nie je známy.

Ťažko niekto prekoná čas, ktorý si nechali na vznik novej nahrávky Faith No More. Minulý rok potešili fanúšikov singlom Motherfucker, ktorý bol predzvesťou novej tvorby. Album by mal vyjsť 15. apríla a podľa basgitaristu Billyho Goulda vzniká veľmi ľahko aj vďaka tomu, že členovia kapely sú po rokoch ešte lepšími hudobníkmi. „Pripravovaná novinka reflektuje obdobie od vydania nášho zatiaľ posledného albumu po súčasnosť. Podľa mňa má veľmi silné kúsky, ale i také, ktoré ešte v sebe majú určitý priestor. Ale nech už robíme čokoľvek – vždy to bude znieť ako hudba od nás,“ ubezpečil fanúšikov Billy Gould.

Po siedmich rokoch sa rozhodla ukojiť hlad svojich priaznivcov Metallica. Materiál k novej nahrávke vznikal v priebehu niekoľkých rokov a teraz konečne dostáva reálnejšiu podobu. „Už sa nám minuli všetky výhovorky, prečo sme tak nespravili doteraz,“ vyjadril sa k vydaniu nového albumu bubeník Lars Ulrich. Možno kratšie čakanie, no veľké očakávania predchádzajú coverovú nahrávku Shadows In The Night Boba Dylana. Pesničky Franka Sinatru chcel Dylan nahrať v prerobenej verzii už dávnejšie, no vyžadovalo si to veľkú dávku odvahy, aby skladby stavané pre 30-členný orchester prerobil pre 5-člennú kapelu. Album, ktorý vznikol spoločným nahrávaním vokálov aj hudby bez dodatočných úprav, vyjde 3. februára.

Dobré správy prichádzajú z ľadového Islandu aj z Thajska. Čaká nás hudobný sviatok v podobe vydania novej štúdiovky islandského zázraku Björk, ktorá sa spojila s producentom stojacim za úspešným albumom Kanye Westa Yeezus – Arcom. Pozitívne hľadia do budúcnosti aj Libertines. Spevák Pete Doherty v týchto dňoch úspešne ukončil protidrogové liečenie v Thajsku, a tak ich nahrávacie plány nadobúdajú reálnejšie kontúry. Práve v Thajsku podpísali členovia Libertines zmluvu na nahrávanie, no keďže je Doherty síce talentovaný, ale nevyspytateľný živel, zostáva v tomto smere všetko otvorené. Pete Doherty spolu s Carlom Barâtom už vytvorili niekoľko nových pesničiek, a tak treba veriť, že Libertines sa dočkajú svojho tretieho albumového pokračovania.

Albumová rozlúčka Coldplay

Do kategórie popových albumov sa poslednými kúskami zaradili aj britskí Coldplay. Ich minuloročná nahrávka Ghost Stories sa stala v Británii tretím najviac predávaným albumom. Napriek tomu v rozhovore pre BBC Radio¤1 spevák Chris Martin uviedol, že pripravovaný siedmy album A Head Full of Dreams by mal byť ich posledným. „Je to naša siedma vec a pozeráme sa ňu ako na poslednú knihu Harryho Pottera. Nehovorím, že jedného dňa nemôže prísť ďalší album, ale toto je ukončenie niečoho,“ povedal rozhodne Chris Martin.

Rozhodne sa zo scény nechystá odísť popová kráľovná. Tej čaro prekvapenia z novej nahrávky Rebel Heart prekazili hackeri. Na internet sa pol roka pred vydaním dostalo šesť pesničiek v neúplnej podobe. Napokon sa ich speváčka rozhodla uviesť aj oficiálne, aby jej priaznivci nemali mylnú predstavu o nových skladbách. Tie možno nebudú miláčikmi kritiky, no v rádiách majú už teraz istý úspech. Na albume, oficiálne vychádzajúcom 10. marca, Madonna spolupracuje aj s Diplom a Avicim, čo vypovedá o tanečnom charaktere nahrávky v elektropopovom štýle. Rok 2015 bude popovo bohatý. Až dvomi nahrávkami prispeje speváčka Gwen Stefani, ktorá plánuje vydať okrem sólového projektu aj nový album skupiny No Doubt. Na vzniku oboch sa podieľa továreň na hity – spevák a producent Pharrell Williams a svojou novinkou Froot do popových vôd prispeje aj Marina and the Diamonds. Zahraničné média tiež ospevujú spoluprácu Ellie Goulding s tanečným mágom Calvinom Harrisom, či však práve britský producent bude stáť za jej novým albumom, nie je jasné. Rovnako nejasná budúcnosť sa vznáša aj nad pripravovanou ôsmou štúdiovkou barbadoskej speváčky Rihanny, očakávaným albumom Adele a podobne je na tom aj novinka od Florence & The Machine. Predzvesťou ich albumu je nadchádzajúce turné, v rámci ktorého sa speváčka Florence Welsch spolu s kapelou predstaví 15. augusta na Sziget festivale v Maďarsku. <PE> <AF> Madonna vydá tento rok svoj trinásty štúdiový album. FOTO: SITA/AP

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bob Dylan #Madonna #Coldplay #Pete Doherty #Metallica #The Prodigy #Faith No More #nové albumy