Uctievaný Elvis by sa dožil osemdesiatky

Hudobná ikona a kráľ rokenrolu Elvis Presley by sa 8. januára dožil osemdesiatky. Zomrel pred takmer 38 rokmi, jeho fanúšikovia na neho však nezabudli. Dodnes patrí k najviac zarábajúcim nežijúcim hudobníkom a po svete chodí štvrť milióna jeho napodobňovateľov.

10.01.2015 05:00
Elvis Presley Foto:
Elvis Presley
debata (2)

Prvým znamením hviezdnej kariéry Elvisa Presleyho bola výhra 5 dolárov v speváckej súťaži v jeho rodnom meste Tupelo, keď mal osem rokov. Skutočný hudobný svet začal dobývať v osemnástich, keď pracoval pre Sama Phillipsa, majiteľa vydavateľstva Sun Records. Spojenie country a blues prinieslo belochovi s černošským prejavom Elvisovi Presleymu veľký úspech a stal sa výrazným popularizátorom hudobného podštýlu rockabilly.

Mladý spevák sa do pozornosti dostal už svojím prvým singlom, prerábkou pesničky Arthura „Big Boy“ Crudupa That’s All Right (Mama) z júla 1954. „Hovoril som, že ak sa dostanem na miesto, kde budem môcť cítiť všetko to, čo starý Arthur cítil, budem hudobníkom, akého ešte nikto nevidel,“ povedal pre magazín Rolling Stone Elvis Presley.

Debutový album s názvom Elvis Presley bol rekordným vo viacerých ohľadoch. Speváka dostal po prvý raz na vrchol albumového rebríčka, kde sa udržal 10 týždňov. A bola to zároveň prvá rokenrolová nahrávka, ktorá dobyla rebríčky a zarobila viac ako milión dolárov.

Titul kráľa rokenrolu prinieslo Elvisovi deväť albumov- jednotiek v americkom rebríčku, ale aj 111 hitov, ktoré sa udržali v britskom singlovom rebríčku spolu 1 149 týždňov. Elvis Presley bol hudobnou inšpiráciou pre mnohých muzikantov. K jeho obdivovateľom patrili aj členovia Beatles. „Nič ma neovplyvňovalo, kým som nepočul Elvisa. Bez Elvisa už nebude Beatles,“ vyjadril sa John Lennon. Beatles sa spolu s Elvisom stretli jediný raz počas svojho amerického turné v roku 1965. Z legen­dárneho stretnutia však neexistujú žiadne fotografie.

Úspešná hudobná kariéra otvorila Presleymu dvere aj do filmového sveta. Zahral si v 33 filmoch, prevažne muzikáloch, ktoré neboli práve v obľube kritiky, ale produkovali kinám veľkú návštevnosť.

Zaujímavosťou je, že Elvis Presley sa na svojich skladbách podieľal nanajvýš ako spoluautor. Za svoj život naspieval vyše 700 pesničiek, medzi ktorými sa vynímajú nezabudnuteľné hity ako Heartbreak Hotel, Love Me Tender, Viva La Vegas či One Night. O pretrvávajúcej sláve Elvisa Presleyho hovoria stovky stále aktívnych fanklubov po celom svete.

3× Elvis Presley

  • Prvú gitaru si kúpil v 11 rokoch za 7,75 dolára.
  • Bol nositeľom čierneho pásu v karate.
  • Jeho obľúbeným domácim miláčikom bol šimpanz Scatter.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Elvis Presley #rokenrol #nedožité jubileum