Jelena Obrazcovová - nezabudnuteľná Carmen

Legendárna ruská operná diva Jelena Obrazcovová zomrela vo veku 75 rokov v Nemecku, kde sa liečila. Oznámili to ruské médiá. Príčiny smrti nespresnili.

12.01.2015 13:33 , aktualizované: 13.01.2015 15:36
debata
Obrazcovová ako Carmen.

„O mieste Obrazcovovej v ruskej kultúre veľavravne svedčí aj to, že jej meno je už štyri desaťročia prvé, ktoré napadne každému Rusovi pri slove opera,“ napísali ruské internetové noviny Gazeta.ru. Slávna mezzosopranistka a pedagogička Jelena Obrazcovová zomrela v pondelok 12. januára vo veku 75 rokov na zlyhanie srdca.

Spevácky talent Jeleny Obrazcovovej, narodenej v Petrohrade 7. júla 1939, sa začal prejavovať už v detstve. Ako 9-ročná spievala v Detskom chóre Paláca pionierov a vo svojich 23 rokoch zvíťazila na celosvetovej speváckej súťaži v Helsinkách. Na konci štúdia spevu na Leningradskom konzervatóriu sa jej podarilo debutovať v Musorgského opere Boris Godunov v moskovskom Veľkom divadle. Obrazcovová sa stala pýchou Moskvy a neskôr jej talent obdivovali aj v milánskej La Scale či v Metropolitnej opere v New Yorku. Čaru Jeleny Obrazcovovej neodolal ani taliansky filmový režisér Franco Zeffirelli. „V mojom živote som zažil tri významné stretnutia: Anna Magnaniová, Maria Callasová a  Jelena Obrazcovová, ktorá v priebehu nakrúcania môjho filmu Sedliak gavalier urobila zázrak,“ nešetril chválou na adresu Obrazcovovej režisér.

Medzi viac ako stovkou hereckých rolí má mimoriadne miesto v živote Jeleny Obrazcovovej úloha Carmen, ktorú si zahrala po boku tenoristu Plácida Dominga. V roku 1975 na festivale venovanom 100. výročiu opery Carmen v Španielsku bola Ruska označená za najlepšiu interpretku tejto postavy na svete. Jelena Obrazcovová bola považovaná za prvú ruskú speváčku, po basbarytonistovi Fiodorovi Ivanovičovi Šaľapinovi, ktorá vošla ako rovnoprávna medzi najväčšie operné svetové hviezdy.

Ruská operná diva sa viackrát predstavila aj slovenskému publiku. Po prvýkrát u nás vystúpila spolu so súborom moskovského Veľkého divadla na doskách Opery Slovenského národného divadla v roku 1973. Neskôr sa objavila aj v troch inscenáciách SND a viackrát vystúpila na koncertnom pódiu Slovenskej filharmónie. „Spievala som pre najlepších režisérov, po boku najlepších svetových spevákov v mnohých krajinách sveta. Disponujem teda veľkými skúsenosťami, ktoré chcem dávať ďalej," uviedla Obrazcovová, ktorá sa neskôr venovala najmä pedagogickej činnosti a práci vo svojom opernom divadle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #operná diva #Jelena Obrazcovová