Tricky sa v Prahe predviedol potme a potichu

Zahalený tmou a dymom z fajčiva, väčšinou otočený chrbtom k publiku odohral Tricky v pražskom Lucerna Music Bare v poslednú januárovú sobotu koncert, ktorý potvrdil, že v prípade Trickyho je lepšie nič neočakávať.

03.02.2015 12:00
Tricky v Prahe 2015 Foto:
Tricky v Prahe odohral koncert v rámci aktuálneho turné k svojmu desiatemu štúdiovému albumu Adrian Thaws.
debata

Flegmatický Tricky ovládal hudobníkov

Aktuálne koncertné turné k albumu Adrian Thaws je nabité koncertmi a Tricky hrá takmer každý deň v inom európskom meste. Svojím desiatym štúdiovým albumom, ktorý nesie jeho vlastné meno Adrian Thaws, chcel povedať, že ho ľudia v skutočnosti nepoznajú a svoju tajomnosť si udržal aj na sobotňajšom pražskom koncerte, kde ho diváci mali problém vôbec počuť.

Od príchodu na pódium sa zdalo, že Tricky sa svojím spôsobom zabáva, v neprestajnom pohybe si na pódiu vytváral svoj vlastný svet. Už prvá skladba I Lived Alone naznačila, že Tricky to so spevom nebude preháňať a nechal vyniknúť speváčku K Bleax. Napriek istému flegmatickému vystupovaniu bol Tricky strojcom diania na pódiu aj stredobodom pozornosti. Hudobníci sledovali jeho povely a bol to práve Tricky, kto rozhodoval o dĺžke jednotlivých skladieb, keď nedbajúc na uhladený záver, dával hudobníkom znamenie na ukončenie pesničky.

Iný ako album

Celkovo znel koncert trochu neohrabane. Výrazné bicie, tiché vokály spôsobovali, že pesničky zneli úplne inak, ako ich poslucháči poznajú z albumov. Hity ako Nothing Change či Why Don't You patrili k najsilnejším skladbám v repertoári, ale na ich rozpoznanie potreboval poslucháč čas. Pri pesničke Why Don't You bubeník s ľahkosťou odohral drumandbassové bicie a spolu s rýchlymi repovými slohami K Bleax a Trickyho nezvyčajne výrečnými refrénmi roztancoval publikum. Následne cover London Posse, Gangster Chronicle a skladba Nothing Matters, ktorú Tricky odspieval opäť chrbtom k publiku, sledujúc bubeníka, naznačovali akýsi vrchol večera, bolo však prekvapením, keď po pesničke Lonnie Listen z nového albumu, asi po hodinovom vystúpení, Tricky poďakoval a spolu s kapelou zmizol z pódia.

Publikum nechcelo pripustiť, aby sa koncert skončil a vyvolali Trickyho na prídavok, počas ktorého sa dvaja fanúšikovia rozhodli, že narušia tmavý priestor a osvetlili pódium bleskami z mobilov, čo bolo rušivé a tiež zbytočné. Tricky odspieval slohu a odišiel z pódia. Bez nejakých rozlúčok nechal kapelu osamote dohrať skladbu.

Klubová atmosféra zabezpečila istú blízkosť medzi Trickym a publikom, ktoré sa do pražskej Lucerny prišlo pozrieť na vystúpenie veľkého hudobného talentu, a bola asi jedinou výhodou oproti vlaňajšiemu koncertu na Pohode. Prístup Trickyho spôsobil divákom rozpačité pocity, čo však bolo britskému hudobníkovi úplne jedno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tricky #reportáž z koncertu #Lucerna Music Bar