Na Pohode zahrá Einstürzende Neubauten

Ďalším výrazným menom v line-upe festivalu Bažant Pohoda je nemecká kapela Einstürzende Neubauten (rúcajúce sa novostavby). "Musíte najprv vytvoriť priestor pre to nové, čo chcete vytvoriť". Výrok Blixa Bargelda azda najpresnejšie definuje filozofiu tejto kultovej kapely zo západného Berlína.

05.02.2015 10:34
debata

„V čase vzniku (1980) kapela šokovala publikum nesmiernym hlukom, intenzívnymi nepravidelnými rytmami a apokalyptickými textami. Ich anti-pop slúžil ako protijed na prebratie paralyzovaných más a parodoval bezobsažnosť mainstreamovej hudby. Kapela tak postupne búraním hraníc položila základný kameň pre príchod kapiel ako Depeche Mode, Rammstein, či Nick Cave and the Bad Seeds (Bergeld bol zároveň členom kapely). Skupina postupne znížila tempo a decibely, no počas 35 rokov existencie nikdy nepoľavila z miery invencií a neprispôsobila sa vkusu dramaturgov rádií. Práve naopak, tí sa postupne prispôsobili im. Einstürzende Neubauten priniesli aj revolúciu v produkcii hudby. V rokoch 2002 – 2005 financovali svoju tvorbu prostredníctvom modelu „supporterov“ na internete. Kapela vydala spolu 11 albumov, posledný Lament len minulý rok. Už v júli prídu posunúť hranice hudobných zážitkov slovenského publika, ktorému predstavia to najlepšie z ich doterajšej tvorby,“ napísali organizátori Pohody.

Medzi ďalšími potvrdenými interpretmi sú zástupca reggae scény Tiken Jah Fakoly, britský multiinštrumen­talista Tom Vek či aktuálni držitelia prestížnej Mercury Prize Young Fathers. „V ponuke festivalu má vďaka Omarovi Souleymanovi zastúpenie už aj hudba Blízkeho východu. Jeho hudbu ocenil prestížny hudobný portál Pitchfork a Björk si ho vybrala, aby remixoval jej skladby,“ píšu organizátori, podľa ktorých sa na 19. ročník Pohody predalo vyše 8000 permanentiek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Pohoda festival #Young Fathers #Einstürzende Neubauten