Václav Neckář chytil po sedemdesiatke druhý dych

Nebáť sa nového. Pri pohľade na staršiu generáciu domáceho mainstreamu sa musí vnímavý poslucháč pousmiať. Slovenská populárna hudba zaspala v čase.

08.02.2015 09:00
Václav Neckář Foto: ,
Václav Neckář aktuálnym albumom potvrdzuje, že jeho veľkolepý comeback nebol iba šťastnou zhodou náhod.
debata

Maniere "socpopových“ hviezd dokonca preberajú aj ich o niekoľko generácií mladší kolegovia. Pravidlo "stačí, ak poznáš správnych ľudí“, má bohužiaľ stále veľkú moc. Hudba a silný text hrajú vedľajšie úlohy. Ako je možné, že niektoré postavičky z nevkusných estrád sa dokázali udržať na výslní aj dvadsaťšesť rokov po revolúcii? Zásluhu na tom má najmä nenáročné publikum. Príbuzný český trh sa so spomienkovou popularitou banálneho gýču vyrovnáva v posledných rokoch omnoho sympatickejšie.

Stále kvalitnejšie vyprodukované nahrávky, koncertné turné spĺňajúce tie najvyššie medzinárodné kritéria aj legendy, ktoré starnú so cťou. Jednou z nich je aj Václav Neckář. Po mimoriadne úspešnom albume Dobrý časy prichádza sedemdesiatje­denročný spevák s novinkou Mezi svými. Tá potvrdzuje, že jeho veľkolepý comeback pred vyše tromi rokmi nebol iba šťastnou zhodou náhod.

Vydarená spolupráca s novou generáciou

Neckářov príbeh pripomína dojímavú drámu s hollywoodskou pečiatkou. Miláčik národa, ktorý sa dobrovoľne stiahol z verejného života, prekonal zákernú chorobu a vstal z popola vďaka sugestívnej piesni s vianočnou atmosférou. "Aleluja,“ spieval Neckář pred troma rokmi refrén skladby Půlnoční. A bola z toho jedna z kultúrnych udalostí roka. Na svedomí ju malo produkčné duo Jaromír Švejdík / Dušan Neuwerth. To nechýba ani na novinke Medzi svými.

Jednou z najsilnejších interpretačných zbraní Václava Neckářa je jeho úprimný prejav. Nedráždi možnosti hlasového rozsahu, nerozdáva vybielené úsmevy, jednoducho spieva a poslucháč má nutkanie uveriť mu každé slovo. Presne tak sa spozná výnimočný spevák. Ak má navyše k dispozícii silný materiál, výsledkom je jeden z českých albumov roka. "Netradičná vianočná nahrávka,“ tak Mezi svými prezentovalo vo vrcholnom komerčnom období spokojné vydavateľstvo. Biznis a kvalita môžu ísť ruka v ruke, nad týmto faktom sa v ére úpadku predaja CD netreba pohoršovať. "Nejde o tradičný album s koledami. Áno, svojím spôsobom je to nahrávka sviatočná, ale tematický veľmi pestrá,“ dodal na adresu Mezi svými Jan Neckář, spevákov brat a najbližší hudobný spolupracovník.

Na novinke sa okrem neho podieľal mimoriadne rôznorodý zástup hostí. Jiří Hradil z Tata Bojs, Márdi z Vypsanej fiXy a David Dvořák z Kašpárka v rohlíku napovedajú, že Václav Neckář prirodzene vyhľadáva rukopis novej generácie autorov. Tú staršiu pripomenie dueto s Martou Kubišovou, celoživotnou priateľkou a speváčkou s podobne neľahkým príbehom.

Vyzretá legenda s duchovným rozmerom

Veľkolepejšie aranžmány, väčší dôraz na spirituálne texty a lepšia spevácka forma. To sú hlavné rozdiely medzi Neckářovou novinkou a tri roky starými Dobrými časmi. Produkčný prístup sa však zmenil minimálne. Poloha "vyzretá legenda“ je v tomto prípade zásahom do čierneho. V skladbách Jsou s námi, Nebe modrý dostal jsem darem, Hlídá je Bůh, Hvězda a Zpověď je Václav Neckář presvedčivý minimálne rovnako ako jeho slávnejší rovesníci spoza oceánu.

Medzi dvanástkou autorských piesní sa žiaľ nájdu aj slabšie pokusy o naliehavú výpoveď. Celkový dojem však našťastie skaziť nedokázali. Duchovný rozmer albumu Mezi svými nie je iba komerčným magnetom z predvianočných nákupov. Václav Neckář sa opäť predstavuje ako spevák s výnimočnou schopnosťou preniknúť do poslucháčovej duše. A to je na československej hudobnej scéne vzácny jav.

AUTOR JE SPOLUPRACOVNÍK PRAVDY

Václav Neckář: Mezi svými
Hodnotenie Pravdy: 4/5

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná recenzia #Václav Neckář