Avril: Som lepšia ako Britney!

Je mladá, pekná a snaží sa pôsobiť drsne. Avril Lavigne len v septembri oslávi svoje 21. narodeniny, stihla toho však už viac než dosť. Z jej debutového albumu Let Go sa predalo štrnásť miliónov kusov a získala s ním osem nominácií na ceny Grammy.

20.05.2005 12:34
debata

Avril Ramona Lavigne pochádza z kanadskej provincie Ontario. So spevom začínala – ako inak – v kostolnom zbore. Vtedy mala desať rokov, o čosi neskôr už vedela v rukách držať gitaru, hrať na nej a k skladaniu vlastných pesničiek to už mala iba na krôčik.

Jej otec pracoval pre istú telefónnu spoločnosť, mama bola v domácnosti. Malá Avril, ktorá je prostredným z troch detí, túžila po hviezdnej kariére odmalička. Nielenže vyspevovala pred zrkadlom, dokonca sa hrala na to, že odpovedá na zvedavé otázky novinárov. Neskôr od gospelu prešla ku country hudbe. Ako trinásťročná vyhrala spevácku súťaž a mala možnosť zaspievať si so Shaniou Twain.

V šestnástich odišla Avril do New Yorku a po istej zlej skúsenosti začala pri sebe nosiť nôž. Pre istotu. Ulice New Yorku sú predsa len čímsi iným než pokojné vody jej domovského mestečka Napanee s piatimi tisícmi obyvateľov. Onedlho zažila raketový štart svojej hviezdnej kariéry. V sedemnástich už bola s hitom Complicated z debutového albumu na vrchole hitparády a takmer okamžite sa z nej stala hviezda na celom svete.

LEPŠIA AKO BRITNEY
Avril nie je žiadne neviniatko. Drogám podľa vlastných slov neholduje, ale divoké zábavy má rada. Nenechá si ujsť takmer žiadnu príležitosť na podobné rozptýlenie, stačí jej napríklad aj privátny hotelový bar. O tom, že Avril prezývku „rocková delikventka“ neprisúdili len šikovní imidžmejkri a že to nie je žiadna krehotinka svedčí aj fakt, že keď sa v jednom bare pohádala s podguráženou návštevníčkou, ktorá do nej vzápätí sotila, Lavigne neváhala. Zložila ju na zem. Ochranka potom populárnu speváčku z podniku vyviedla.

Samozrejme, nebol by to svet šoubiznisu, keby sa aj Avril nepokúšali ľudia z brandže premeniť na niečo, čím nie je. Odmietala návrhy na to, že by si mala dať vybieliť zuby alebo sa obliekať viac sexi. Vravela, že nechce chodiť ohodená ako Britney Spears v topánkach na vysokých podpätkoch a v uzučkých nohaviciach, v ktorých si nie je možné ani len sadnúť. Napriek tomu však tvrdí:

„Mám skvelé telo. Mohla by som byť Britney. Mohla by som byť lepšia ako Britney.“ Avril však nemá potrebu vytŕčať na niekoho svoje bruško či chodiť po ulici takpovediac v podprsenke. Na pódiu sa oblieka tak, ako by sa obliekala, keby išla do školy alebo nakupovať. Vraví, že chce byť sama sebou. Aj keď si dá kravatu, čo množstvo jej fanúšikov rado kopíruje a na koncerty sa oblieka v jej štýle.

Speváčkin druhý radový album s názvom Under My Skin debutoval vlani v júni na prvej priečke americkej albumovej hitparády. „Za posledné dva roky som dosť vyspela. Prešla som mnohým, veľa sa naučila a zažila dobré aj zlé. Tieto pesničky sú o tom všetkom a každá je veľmi osobná,“ prezrádza o skladbách z aktuálnej platne Avril. Na Under My Skin sa okrem iných produkčne podieľal napríklad aj Don Gilmore, ktorý spolupracoval s kapelami ako Pearl Jam alebo Linkin Park.

Pesničky na album zložila za dva týždne, takpovediac v tajnosti. Začala sa stretávať s ďalšou pesničkárkou Chantal Kreviazuk a ani nevedela ako, zrazu mala hotový tucet skladieb. S konečným výsledkom je Avril spokojná: „Bola som pri každej sekunde tvorby tejto platne. Chcem mať všetko pod kontrolou. Vedela som, ako majú znieť bicie, gitary… Rozumiem teraz oveľa viac procesu nahrávania, pretože som bola pri tom.“

NA PLAYBACK NIKDY
Podľa Avril je úbohé, ak niektorí umelci nespievajú naživo a navyše ani vlastné skladby. „Osobne si myslím, že spievať na playback je potupou hudby, pretože existuje veľa talentovaných ľudí, ktorí vôbec nedostanú šancu a potom sú tu ľudia, ktorí sú na vrchole, ale nevedia spievať naživo.“

Samotná Avril by sa k playbacku nikdy neuchýlila. Presvedčiť sa o tom môžu aj jej slovenskí fanúšikovia. Lavigne zaspieva 7. júna v bratislavskej Inchebe. Hoci vystupuje s vlastnou skupinou, na koncertoch speváčka hráva nielen na gitare, ale aj na bubnoch a klavíri. Nechajme sa prekvapiť, čo si prichystala pre slovenské publikum.

Avril je momentálne na celosvetovom turné a okrem jesenných koncertov v USA a Kanade vystúpi aj v Ázii, Austrálii a tiež v Juhoafrickej republike. Pred bratislavským koncertom poteší ešte aj fanúšikov v Prahe alebo vo Viedni.

Ako to pri príťažlivých mladých hviezdach býva, bulvár striehne na akýkoľvek náznak ľúbostného románika. Pre Avril je ťažké zblížiť sa s kýmkoľvek, pretože aj tých odvážnejších mladých mužov zväčša odstrašia jej bodyguardi. Niektorí si však cestu k jej srdcu predsa len nájdu. Po tom, čo sa vlani zjavila na odovzdávaní Svetových hudobných cien s diamantovým prsteňom na ruke, začali sa šíriť klebety o tom, že speváčka sa zasnúbila s frontmanom formácie Sum 41 Deryckom Whibleym (predtým sa stretával napríklad s Paris Hilton). Manažment kapely však zbožné prianie niektorých novinárov poprel.

Avril nepatrí ani do radu prívržencov príležitostného sexu. ,,Nie som chalan. Potrebujem niečo hlbšie, niečo úprimné a naozajstné." Podľa vlastných slov skôr ako k ,,tomu" dôjde, musí byť zamilovaná. Keď však popustí uzdu svojej fantázii, priznáva, že nie je nič viac sexi ako chlap s gitarou, ktorý to na pódiu poriadne rozbalí.

debata chyba