Ceny Grammy ovládol britský nováčik Sam Smith, bodoval aj Beck

Ocenenie za album roka získala na 57. ročníku udeľovania hudobných cien Grammy prekvapivo nahrávka Morning Phase rockového hudobníka Becka. Tá je tiež najlepším rockovým albumom.

09.02.2015 05:39
Sam Smith Foto: ,
Sam Smith si preberá jednu zo štyroch cien, ktorý získal na 57.ročníku cien Grammy.
debata

Za pieseň roka na slávnostnom odovzdávaní hudobných cien Grammy vyhlásili pesničku Stay With Me britského soulového speváka Sama Smitha, ktorý sa stal zároveň aj objavom roka a získal gramofónik pre najlepší popový album za cédečko In the lonely hour. Smith zo šiestich nominácií premenil na víťazstvo až štyri a stal sa tak najúspešnejším umelcom 57. ročníka. Asi najväčšiu radosť môže mať z titulu pre nahrávku roka v kategórii, kde mu boli súpermi hviezdy ako Taylor Swift, Sia či Meghan Trainor a Iggy Azalea.

Sam Smith si preberá jednu zo štyroch cien,...
Brian Johnson z kapely AC/DC vystúpil hneď na...
+9Country speváčka Miranda Lambert získala cenu...

Rovnaký počet nominácií ako britský spevák mal tento rok v hre aj Pharell Williams, ten sa napokon tešil z troch gramofónikov. Hudobná akadémia mu ich pridelila za najlepšie živé sólové vystúpenie (s pesničkou Happy naživo), za najlepší klip (pesnička Happy) a najlepší urban album (GIRL). Najlepším rockovým albumom je kolekcia Morning Phase od speváka Becka. Najlepším elektronickým albumom je Syro (Aphex Twin) a najlepším albumom alternatívnej hudby je St. Vincent (St. Vincent).

Aj tohtoročné odovzdávanie cien Grammy malo bohatý hudobný sprievodný program, o ktorý sa z veľkej časti postarali nominovaní umelci. Ostrý štart nedeľného slávnostného večera zabezpečila austrálska rocková kapela AC/DC, ktorá zahrali hity Rock or Bust a Highway to Hell. Legendárni Austrálčania na Grammy vystúpili vôbec prvýkrát.

Speváčka Lady Gaga a o 60 rokov starší Tony... Foto: Reuters, MIKE BLAKE
Lady Gaga a o 60 rokov starší Tony Bennett Speváčka Lady Gaga a o 60 rokov starší Tony Bennett získali cenu za album duetov Cheek To Cheek.

Jedným z vrcholov hudobného programu bolo vystúpenie dvadsaťosemročnej popovej hviezdy Lady Gaga a o 60 rokov staršej jazzovej legendy Tonyho Benneta. Tí v nedeľu získali Grammy za najlepší album tradičného vokálneho popu vďaka kolekcii spoločných duetov Cheek to Cheek a práve titulnú pieseň albumu zaspievali. Jeden z niekoľkých ohlásených duetov zaspievala aj britská dvojica Jessie J a Tom Jones, ktorí interpretovali klasickú pieseň z roku 1964 You'Ve Lost That Lovin 'Feelin.

Pharrell predviedol verziu svojho hitu Happy v sprievode klasického klaviristu Lang Langa či gospelových spevákov. Na pódiu sa objavila tiež Katy Perry, írsky spevák Hozier sa slávnou Škótkou Annie Lennox alebo Gwen Stefani s Adamom Levinom z Maroon 5.

Zlaté gramofóniky udeľuje americká Národná akadémia hudobného umenia a vied v Los Angeles v celkovo 83 kategóriách.

Americká hudobná akadémia už pred slávnostným večerom oznámila tiež víťazov v ďalších kategóriách. Napríklad najlepším albumom súčasného rhythm and blues sa stalo album Love, Marriage & Divorce Toni Braxton a Babyfacea. Najlepšou r'n'b piesňou sa stala Drunk in Love od manželskej dvojice Beyoncé a Jay Z.

Najlepším rapovým albumom je The Marshall Mathers LP2 (Eminem), najlepším rockovým songom Is not It Fun (Hayley Williams a Taylor York), medzi countryovými piesňami zvíťazila I 'm Not Gonna Miss You (Glen Campbell). Prostredníctvom nahratého odkazu na galavečere prihovoril aj prezident Barack Obama, ktorý vyzval hudobníkov a fanúšikov, aby prispeli k zastaveniu domáceho násilia. „Nie je to v poriadku a musí sa to skončiť,“ vyhlásil Obama. „Umelci majú jedinečnú moc meniť zmýšľanie a prístupy a prinútiť nás k premýšľaniu a rozprávaniu sa o dôležitých veciach,“ povedal Obama.

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Grammy #víťazi #Beck #album roka #Akadémia #Sam Smith