Na Pohodu príde islandská speváčka Björk

Ďalším potvrdeným menom v programe trenčianskeho festivalu Pohoda je Björk. Inšpiratívna hudobníčka príde na Slovensko predstaviť svoj aktuálny album Vulnicura.

11.02.2015 09:27 , aktualizované: 12:28
Björk Foto:
Björk vydala svoju novú štúdiovku v digitálnej podobe o dva mesiace skôr, než plánovala. Fanúšikovia jej hudby si ju môžu zakúpiť na iTunes.
debata

„Vo svojich skladbách spája akustické a elektronické prvky s neúnavnou invenciou. Jazdí pritom mimo koľají zaužívaných rytmických a harmonických vzorov. Originálne sample sú autentickými nahrávkami zvukov prírody a bežného dňa. Tradície, mytológiu a nespútanú prírodu Islandu spútava Björk do tónov a rytmov v piesňach ako All Is Full Of Love či Joga. Inšpirácia domovom sa tiahne celou jej tvorbou,“ tešia sa organizátori jednému z najväčších mien v doterajšej histórii festivalu, ktorý bude od 9. do 11. júla na trenčianskom letisku.

Hudobnú kariéru odštartovala pomerne skoro. Jedenásťročnú Björk nahral jeden z učiteľov, ako spieva skladbu Tiny Charles I Love To Love. Pesničku poslal do islandského národného rádia. Počuli ju aj ľudia z nahrávacej spoločnosti, ktorí mladučkej speváčke ponúkli zmluvu. Debutový album vyšiel v roku 1977 a spievala na ňom tradičné islandské pesničky, ale aj prerábky, medzi nimi islandskú verziu skladby Fool On The Hill od Beatles alebo Your Kiss Is Sweet od Stevieho Wondera.

Björk počas cesty k sláve vystriedala niekoľko skupín. Najznámejšou z nich boli Sugarcubes. Vznikli v polovici osemdesiatych rokov z podhubia islandského surealistického hnutia a stali sa prvou medzinárodne úspešnou islandskou formáciou.

Kapela Sugarcubes sa začiatkom deväťdesiatych rokov rozpadla a Björk sa vydala na sólovú dráhu, ktorú rozbehla v Londýne. Debut (1993) jej priniesol prvý medzinárodný sólový hit Human Behaviour. „Bol to môj prvý album, na ktorý som zložila všetky pesničky, samozrejme v spolupráci s ďalšími ľuďmi.“ Hlavným spolupracovníkom bol producent Nellee Hooper.

Úspešná bola aj nasledujúca platňa Post (1995), na ktorej sa okrem Hoopera podieľal aj Tricky, Graham Massey či Howie B. a ponúkla okrem iných piesní aj hit It's Oh So Quiet. Nasledoval kritikmi velebený album Homogenic (1997), po ktorom Björk prišla so soundtrackom k filmu Larsa von Triera Tanečnica v tme, v ktorom si zahrala hlavnú úlohu. Na albume Medúlla (2004) sa Björk rozhodla eliminovať hudobné nástroje a pracovala na ňom takmer výlučne s ľudskými hlasmi.

Pred vyše tromi rokmi prišla speváčka s albumom Biophilia, pre ktorý vytvorila sériu interaktívnych aplikácií. Svoj aktuálny album Vulnicura (2015) predstaví aj v Trenčíne.

„Od vydania Debutu predala Björk cez 20 miliónov albumov po celom svete. Štyrikrát vyhrala Brit Awards, štyrikrát MTV Video Music Awards, raz MOJO Awards, trikrát UK Music Video Awards, dvadsaťjedenkrát Icelandic Music Awards. V roku 2010 získala prestížne ocenenie "Polar Music Prize“ od Švédskej kráľovskej hudobnej akadémie za „hlboko osobnú hudbu a texty, precízne aranžmány a jedinečný hlas“. Okrem toho bola 14 krát nominovaná na ocenenie Grammy. Za účinkovanie a hudbu k filmu Tanečnica v tme si vyslúžila nomináciu na Oscara, 2 nominácie na ocenenie Zlatý glóbus a cenu pre najlepšiu herečku na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes," vymenovávajú jej úspechy organizátori festivalu, na ktorom sa predstaví v sobotu 11. júla. O týždeň neskôr, vo štvrtok 16 júla, vystúpi aj na českom festivale Colours of Ostrava.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda festival #Björk