Björk zaspieva o láske a rozchode

Dohady o jednom z headlinerov 19. ročníka festivalu Pohoda prinášali rôzne mená ako Sigur Rós, Radiohead či Florence & the Machine. Väčšina fanúšikov festivalu však tipovala jedno meno.

12.02.2015 07:00
Björk Foto:
Na nový album Björk s názvom Vulnicura fanúšikovia čakali štyri roky.
debata

Riaditeľ festivalu Michal Kaščák v stredu ráno oznámil, že po rokoch snaženia na Pohode vystúpi Björk Guðmundsdóttirová. Islandská speváčka návštevníkom Pohody predstaví svoj nový album s názvom Vulnicura, ktorý je smutný, komplikovaný, zvláštny a až prenikavo intímny. Pôvodne mal vyjsť až v marci. Po útoku hackerov ho speváčka sprístupnila fanúšikom už 20. januára.

Pohoda si vybrala Björk a Björk si vybrala Pohodu

Vystúpenie Björk na Pohode je zahalené do množstva nezodpovedaných otázok, pričom na mnohé z nich zatiaľ nepoznajú odpovede ani samotní organizátori. Tí sa netajili už dlhšie svojím zámerom a snahou získať Björk, no podarilo sa im to až teraz. Vraj to však nebolo vôbec jednoduché. Björk si dôkladne vyberá podujatia, kde vystúpi. Hlavnou požiadavkou bolo vnímavé, tiché publikum schopné prijať jej hudbu. Pohoda v tomto smere obstála.

Islandská speváčka sa na trenčianskom letisku predstaví v sobotu 11. júla. Ďalšou jej požiadavkou bolo, aby sa koncert konal nie vo večerných hodinách, ako býva v prípade headlinerov zvykom, ale podvečer. „Björk bude hrať podvečer lebo ide o špeciálny koncert a je to zároveň jej umelecké rozhodnutie,“ uviedol pre Pravdu PR manažér festivalu Anton Repka, ktorý pripustil možnosť, že detaily koncertu zostanú v tajnosti, aby bola divákom dopriata istá dávka prekvapenia. Michal Kaščák naznačil, že koncert bude mať výnimočnú atmosféru a za časovým výberom stojí určitý zámer speváčky.

Björk na Pohode predstaví najmä skladby z nového albumu. Jej vystúpenie tak bude skôr o spoznávaní a objavovaní jej novinky, čo samo osebe prináša istú dávku vzrušenia. Speváčku bude sprevádzať rozsiahla sláčiková sekcia, ktorá je dominantná aj na albume Vulnicura.

Intimita a úprimnosť v experimentálnom šate

Americký magazín The Atlantic vysvetľuje význam názvu deviateho štúdiového albumu Björk Vulnicura ako definíciu zničenia, čo zodpovedá téme nahrávky. Album vznikal v čase rozchodu speváčky s jej dlhoročným partnerom a opisuje proces liečenia sa z ukončenej lásky. Už prvá skladba Stonemilker ponúka emóciami nabitý príbeh o odcudzení dvoch ľudí, čo sa vyhrocuje neskôr v 10-minútovej Black Lake, ktorá mrazí. V prípade Vulnicury je odzbrojujúca práve intimita a úprimnosť obalená do experimentálneho hudobného podania v sprievode dramatických sláčikových aranžmánov.

Na nahrávke s Björk spolupracoval venezuelský producent Arca, ktorý produkoval šesť pesničiek, pričom v prípade skladieb Notget a Family je aj spoluautorom hudby spolu s Björk. Na rozmanitej a premenlivej Family sa tiež podieľal aj elektronický producent The Haxan Cloak. Björk je známa svojím majstrovstvom dopriať pesničkám nečakaný hudobný vývoj, čo sa podarilo v prípade viacerých momentov na albume. Skladba o vzťahu matky a dcéry Qicksands je však stelesnením nepravidelnosti, ktorá speváčke tak pristane.

Björk si získala obdiv a úctu nielen v hudbe, ale aj vo svete filmu. Objavila sa v hlavnej úlohe českej emigrantky v USA Selmy Ježkovej vo filme režiséra Larsa von Triera Tanečnica v tme, kde bola aj autorkou hudby. Islanďanka bola za svoj výkon ocenená na festivale v Cannes a pesnička zo soundtracku I've Seen It All , ktorú naspievala spolu s Thomom Yorkom z Radiohead, si vyslúžila oscarovú nomináciu ako najlepšia skladba.

V marci a v apríli absolvuje speváčka sériu koncertov v New Yorku a predstaví sa aj v slávnej Carnegie Hall. Newyorské Múzeum moderných umení (MoMA) uvedie v marci retrospektívnu výstavu venovanú rozmanitému dielu Björk. A okrem Pohody sa predstaví aj na českom festivale Colours of Ostrava, kde zaspieva vo štvrtok 16. júla. Na rovnakom festivale mala vystúpiť už pred tromi rokmi, vtedy však musela svoje vystúpenie pre chorobu zrušiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letný festival #Pohoda 2015 #Björk #islandská speváčka