Pussy Riot vydali prvú skladbu v angličtine

Ruská punk-rocková skupina Pussy Riot vydala prvú skladbu v anglickom jazyku. Nahrávku s názvom I Can't Breathe hudobníčky venovali Afroameričanovi Ericovi Garnerovi, ktorého v lete udusil príslušník newyorskej polície.

20.02.2015 12:00
Pussy Riot, Nadežda Tolokonnikovová, Mária... Foto: ,
Nadežda Tolokonnikovová (vľavo) a Mária Aljochinová z ruskej punkovej kapely Pussy Riot.
debata (5)

I Can't Breathe, teda nemôžem dýchať, boli pritom posledné slová zosnulého muža. Formácia pieseň nahrala po tom, ako americké úrady v decembri rozhodli nestíhať policajta zodpovedného za smrť otca šiestich detí. „Táto pieseň je pre Erica a všetkých od Ruska po Ameriku a na celom svete, ktorí trpia štátny teror – zabití, uškrtení, zahubení pre vojnu a štátom sponzorované násilie,“ uviedli rockerky vo vyhlásení. Zároveň ku skladbe ponúkli aj videoklip, v ktorom zakopávajú zaživa členky formácie Nadeždu Tolokonnikovovú a Mariu Aľochinovú.

Erica Garnera zadržali policajti vlani v júli za nelegálny predaj cigariet. Mužovi sa však pri nasadzovaní pút podarilo uvoľniť, načo mu príslušník polície ovil ruku okolo krku a stiahol ho k zemi. Štyridsaťtriročný Garner pre nedostatočný prístup vzduchu do pľúc a údajnú astmu zomrel. Incident spôsobil v New Yorku demonštrácie proti policajnej brutalite.

Pussy Riot vznikli v roku 2011. Formácia sa stal známou predovšetkým, keď členky Nadeždu Tolokonnikovovú, Mariu Aľochinovú a tiež Jekaterinu Samucevičovú uväznili v auguste 2012 po tom, ako v marci vtrhli do moskovského Chrámu Krista Spasiteľa a zaspievali „punkovú modlitbu“ namierenú proti vtedajšiemu premiérovi a súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou ich ruské súdy poslali na dva roky do väzenia. Samucevičovú prepustili v októbri 2012, Aľochinovú a Tolokonnikovovú Putin amnestoval v decembri 2013.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #Eric Garner #ruská punk-rocková skupina