Fúzia domáceho a svetového džezu funguje

Svetoví džezoví hudobníci sa spájajú so slovenskými džezmenmi na podujatiach ako Jazz v Aréne či One Day Jazz Festival, kde má slovenské publikum možnosť zažiť zaujímavé spolupráce.

22.02.2015 12:00
Chick Corea a Bobby McFerrin Foto:
Chick Corea a Bobby McFerrin sa predstavia 17. júna v Brne v rámci festivalu JazzFestBrno.
debata

„Myslím, že je to o tom, prinášať svetových hudobníkov sem, aby spoznali jedinečnosť v nás. My viac počujeme, viac sa identifikujeme, viac zažívame,“ hovorí Martin Valihora – organizátor džezových koncertov v Divadle Aréna a zakladateľ One Day Jazz Festivalu. Fanúšikov džezu čaká od marca do júna bohatý hudobný program v Bratislave, ale aj v Brne.

Hviezdy džezu na dosah

Každý tretí štvrtok v mesiaci patrí v Divadle Aréna džezu. Fanúšikovia tohto žánru mali nedávno možnosť vypočuť si v komornej atmosfére významnú osobnosť svetovej džezovej scény bubeníka Jeffa „Tain“ Wattsa, ktorý hrával s Wyntonom a Branfordom Marsalisovcami, ale aj s gitaristom Davidom Gilmourom. Bratislavskému publiku sa predstavil spolu so saxofonistom Rostislavom Frasom, kontrabasistom Jozefom Fečom a talianskym klaviristom Antoniom Faraom. „Snažíme sa dávať priestor projektom, ktoré sú prepojené so svetom a so svetovou scénou a vždy sme vďační, keď si niektorí z domácich alebo českých muzikantov, ako bol teraz Rosťa Fras, pozvú hostí a vytvoria takúto fúziu,“ hovorí Valihora.

Sledovať sólové improvizácie šesťnásobného držiteľa Grammy Jeffa „Tain“ Wattsa, ktorému robilo očividne radosť hudobné prepojenie s talianskym klaviristom, bolo pre poslucháča zážitkom. „Jeff ,Tain‘ Watts je jeden z mojich najobľúbenejších muzikantov bubeníkov. Veľmi sa mi páči, ako poníma hudbu, ako hrá, ako žije s muzikou a ako ju cez seba dostáva. Vždy je to pre mňa veľký zážitok vidieť ho,“ uviedol po koncerte Valihora. Pri organizovaní Jazzu v Aréne či One Day Jazz Festivalu sa snaží prinášať práve prepojenie svetovej a slovenskej džezovej scény.

Džezová jar v Bratislave aj v Brne

Tento rok čaká priaznivcov džezu jar nabitá svetovými menami. Tú odštartuje na Slovensku 29. marca v Atelieri Babylon koncert basgitaristu Marcusa Millera. Prvé mená účinkujúcich ohlasuje tiež One Day Jazz Festival či JazzFestBrno.

Organizátori One Day Jazz Festivalu sa rozhodli poprieť názov podujatia a po prvý raz sa bude konať počas dvoch dní, 21. – 22. mája v bratislavskom Istropolise. „Bude to najmä o integrácii slovenských hudobníkov do sveta, na medzinárodnú scénu. Vzniknú tri projekty, kde budú slovenskí hudobníci a zahraničné veľké mená,“ prezradil Valihora. Na One Day Jazz Festivale si tak zahrá basgitarista Juraj Griglák so skupinou Marcusa Millera a Martin Valihora sa predstaví spolu s džez-funkovou fusionovou kapelou Mezzoforte z Islandu. Ďalším zahraničným hosťom je izraelská speváčka Noa.

One Day Jazz Festival prinesie aj opätovné spojenie hudobníkov z kapiel Walkin Vision, Dan Brantigan Quartet alebo The Universal Cure. Tí sa budú prezentovať v spoločnom projekte. „Chceli by sme zavŕšiť po pätnástich rokoch etapu, ktorá niesla istú filozofiu, svoju vlastnú hudbu a veľmi rád by som ju opäť oživil a priniesol na festival,“ prezrádza Valihora a dodáva, že dramaturgia slovenských interpretov ešte nie je uzavretá.

Kým v Bratislave to bude skôr o netradičných spojeniach zahraničných a domácich hudobníkov, do Brna mieria hudobníci čerstvo ocenení Grammy. Na JazzFestBrno, ktorý sa koná vo vybraných dňoch od marca do júna, predstaví svoj aktuálny album Beautiful Life americká speváčka Dianne Reeves už 17. marca. Beautiful Life získal Grammy ako najlepší džezový vokálny album minulého roka. Na festivale vystúpi tiež klavirista Gerald Clayton a kontrabasista Ben Williams, pričom program vrcholí vystúpením 22-násobného držiteľa Grammy klaviristu Chicka Coreu so spevákom Bobbym McFerrinom 17. júna. Corea si dve ceny Grammy pripísal tento rok za najlepší džezový inštrumentálny album a najlepšie improvizované džezové sólo, čo budú mať možnosť zažiť aj návštevníci festivalu JazzFestBrno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fúzia #džez #koncerty