Morcheeba: To som ja a môj brat

Z niekdajšej trip-hopovej formácie sa britská kapela Morcheeba vyvinula do podoby, ktorá reprezentuje zmes rozličných hudobných žánrov. Na ich albumoch nájdete r´n´b, reaggae, soul, rap a každá z platni by sa dala charakterizovať ako relatívne samostatne fungujúci útvar.

11.08.2005 12:03
debata

V duchu tohto hesla večnej zmeny, stále osadenstvo Morcheeby – bratia Paul a Ross Godfreyovci už druhýkrát vymenili speváčku. Paul Godfrey však prezradil, že to určite nebolo naposledy.

Máte novú speváčku. Prečo ste si vybrali práve ju?
Jody je vynikajúca speváčka. Hrá na saxofóne a je pre nás veľká zábava hrať práve s ňou.

Čo bolo dôvodom ukončenia spolupráce s predchádzajúcou speváčkou Daisy?
Ani neviem, čo by som vám povedal. Ochorela a bolo pre ňu náročné vystupovať s nami. Žila úplne iným životným štýlom.

Ako sa vám páči na Szigete?
Milujem tento festival. Hrali sme tu už trikrát. Je fantastické, že na tomto ostrove môžete ísť kamkoľvek. Všade je skvelá hudba. Každý si tu nájde to svoje. A ľudia zároveň vytvárajú akúsi špeciálnu komunitu. Sú k sebe priateľskejší než zvyčajne. Mám to tu naozaj rád a pricestoval som sem až zo Slovinska.

Prečo práve v Slovinsku?
Pretože je to nádherná krajina. Mojim deťom sa tam veľmi páči. Môžu sa tam kúpať, v zime zase sadnete do auta, idete pár kilometrov a ste v kopcoch, kde sa dá lyžovať. Akurát to má jeden háčik, v Slovinsku sú príšerné cesty. (smiech) Aj sem som prišiel autom, ale poviem vám, bol to skur.. dlhý výlet. Cesty v Slovinsku aj v Maďarsku sú príšerné.

Nemyslíte si, že niektorí vaši fanúšikovia sú sklamaní z toho, že máte už tretiu speváčku? Čakajú staré hity, ktoré spievala Skye alebo Daisy a teraz prídete s úplne novou posilou.
Je možné, že niektorí ľudia sú sklamaní, ale neviem, ako by som im v tomto smere pomohol. Jednoducho sme urobili personálnu výmenu. Na koncertoch však hráme všetky skladby, staré aj nové. Ak sa nájde na Szigete niekto, kto bude hovoriť: „Kde je Skye? Chcem počuť Skye, vráťte mi peniaze!“, tak mu asi veľmi nepomôžem. (smiech) Kapela Morcheeba – to som ja a môj brat Ross. Ale myslím si, že aj s Jody sú naše koncerty vynikajúcou šou a fanúšikovia nie sú ukrátení o nič z predchádzajúcich platní. Jody má veľmi podobný hlas ako Skye, akurát by som povedal, že je ešte oveľa energickejšia.

Ako by ste opísali váš posledný album?
Hmm, je to istým spôsobom retro. Nájdete na ňom množstvo vplyvov zo 60-tych rokov. Celú platňu sme aranžovali s Rossom sami. Znie to stále ako Morcheeba, ale v piesňach nájdete viac života. Viac gitár, viac drum ´n base.

Takže taká menšia zmena. A čo publikum. Myslíte si, že od vášhovzniku sa jeho zloženie zmenilo? Kto je podľa vás momentálne fanúšikom novej Morcheeby?
(smiech) Každý, kto na tejto planéte dýcha. Morcheebu majú radi deti aj starí ľudia. Niekedy by som si želal, aby sme to mali jednoduchšie…

Nedávno ste v rámci festivalovej sezóny vystúpili aj na Slovensku, kde sa prišlo pozrieť možno desaťtisíc ľudí Aký je podľa vás hlavný rozdiel medzi takým megafestivalom, akým je Sziget a menšími podujatiami tohto druhu?
Vo vašej otázke je zároveň odpoveď. Jednoducho existujú malé festivaly a veľké festivaly. Pre mňa nie je dôležité, aký veľký je dav ľudí pod pódiom, dôležité je, aby sa všetci zabávali a mali z našej muziky dobrú náladu.

Nie je pre vás ťažšie zaujať takéto obrovské publikum?
Nemyslím si, že je v tom nejaký rozdiel. My nie sme kapela, ktorá používa explózie a svetelnú šou počas koncertu. Hráme jednu pesničku za druhou a tým sa snažíme upútať ľudí. Zatiaľ to vždy fungovalo.

Plánujete ešte tento rok koncertné turné?
Áno, na jeseň – konkrétne v októbri, pôjdeme na menšie koncertné turné po Európe. A potom si dáme pauzu, aby sme mohli pracovať na novom albume. Ross si pôjde oddýchnuť domov dso Kalifornie a ja sa vrátim do Slovinska.

Chcete nahrávať novú platňu. Povedali ste, že Morcheeba ste len vy a váš brat. Kto teda bude na novom albume spievať?
To naozaj ešte netuším. Bude to záležať od toho, aký druh hudby bude na platni prevažovať a aký druh hlasu si hudba vyžiada.

Takže urobíte kasting na speváčku?
Nie. Nejakú nám určite odporučia naši kamaráti z hudobnej brandže. Ale uvažoval som nad tým, že na ďalšej platni by sme už mohli mať nejakú poriadne známu speváčku.

Kapelu Morcheeba v jej začiatkoch charakterizovali ako jednu z hlavných kapiel britského hip-hopu. Ich prvou speváčkou bola černoška Skye, ktorá vtlačila podobu hitom ako Rome wasn´t built in a day, ale aj starším veciam, napríklad Big Calm. Na predposlednom albume Antidote si zaspievala Daisy Martey, momentálne má však Morcheeba už tretiu speváčku – Jody Sternberg.

     
debata chyba