Brand New Heavies - posledný klenot leta

Koncertom českej kapely Sunshine sa nad ránom ukončil program multimediálneho festivalu Hodokvas na hlavnom pódiu. Samozrejme, väčšina návštevníkov nekončila, práve naopak. Hudbychtiví fanúšikovia zamierili do tanečných stanov - využiť posledné chvíle na "vyzabávanie sa".

21.08.2005 03:51
debata

Už od skorého popoludnia sa v areáli Hodokvasu predstavilo niekoľko zaujímavých interpretov. Medzi výborné „trefy“ organizátorov možno označiť kapelu Le Payaco, ktorá vystúpila tento rok aj na Pohode. Na Hodokvase sa im však hralo rovnako dobre, hoci všetci členovia pripustili, že pod pódiom postávalo menej ľudí. Horská chata, Sadni si mi na kolená, ale aj pesničky z nového albumu však dostali do varu úplne každého, čo si ich koncert prišiel pozrieť.

Alternatívou pre tých, ktorí nemali chuť na príjemné slovenské gitary boli (ne)príjemné gitary od Gaia Mesiah. Táto česká formácia s troma ženami a jedným mužom patrila k najväčším prekvapeniam Hodokvasu. Tvrdé rockerky predviedli poriadnu zábavu, speváčka sa nevedela zastaviť a očarila výnimočným hlasom v štýle Guano Apes a Skin zo Skunk Anansie. Výborné! 

Po nich už nasledoval maďarský Neo. Formácia, v ktorej dievča spieva (aj vyzerá) ako Jana Kirschner a chlapec má dlhé vlasy a paroduje na pódiu hviezdy brit-popu, predviedla výbornú zmes rocku, ska, rapu aj klasických hudobných žánrov. Na hlavnom pódiu sa tesne pred siedmou objavili Francúzi La Rude. Ich vystúpenie bolo neuveriteľne zábavné a roztancovalo takmer každého, kto stál pod pódiom. Energický spevák sa metal po pódiu a počas ich vystúpenia sa v hľadisku objavil aj (na väčšine festivalov zakázaný) stage-diving – t.j. publikum si posúva niekoho z davu nad hlavami.

Po energických a drsných La Rude už nasledovali českí Monkey Business. Celé osadenstvo prišlo na koncert v ružových a bledomodrých velúrových úboroch. Prečo, nevysvetlili. Ale nikomu to asi neprekážalo, veď boli naozaj skvelí – spevák Matej Ruppert aj vokalistka Tonya Graves. Sexi černoška Tonya vyzerá ako stelesnenie energie, ale na Rupperta sa nechytala. Ten občas pripomínal „zajačika Duracella“. Pobehoval po pódiu, zoskočil dole k ľuďom a dokonca sa štveral aj po železnej konštrukcii pódia. To všetko za potlesku a piskotu „hodokvasníkov“.

A potom už prišiel rad na sobotného headlinera – kapelu Brand New Heavies. Briti prišli do Bratislavy v deň koncertu, ale miesto ubytovania organizátori odmietli zverejniť. Členovia kapely sa však nesprávali ako žiadne hviezdy. Nemali vraj vôbec žiadne špeciálne požiadavky. Podľa slov agenta, ktorý sa o nich staral, si vraj prišli Hodokvas užiť.

Spočiatku to síce na žiadnu „veľkú žúrku“ nevyzeralo, ale tak skvelí hudobníci ako Brand New Heavies roztopili aj nedôverčivého slovenského diváka. Muzikanti hrali ako o život. Nová speváčka (s aristokraticky bielou pokožkou) Nicole Russo dokáže vytiahnuť tóny, ako keby si šesť rokov odcvičila v gospelovom zbore. A vďaka skvelej zohratosti na pódiu si Briti postupne získali celé publikum. Pomohli k tomu aj staršie hity ako Midnight in Oasis, alebo Dreamer. Paradoxne si ich prišlo pozrieť menej ľudí, než českých Monkey Businness. Napriek tomu však Brand New Heavies boli hudobne tým najlepším, čo tohtoročný Hodokvas prieniesol.

Keďže pezinský koncert bol pre kapelu Brand New Heavies poslednou zastávkou letného turné, členovia si povedali, že stoj, čo stoj si tento posledný koncert užijú. A užili si ho spoločne so všetkými, pre ktorých tohtoročná nádielka veľkých festivalov skončila práve Hodokvasom. Hudobné leto na Slovensku dokázalo jedno – že aj k nám sú ochotné prísť hviezdy a skvelí hudobníci zároveň. Vďakabohu! A vďaka aj Hodokvasu, Pohode, Rockfestu a všetkým ostatným, ktorí potia krv, aby sme si mohli život spestriť výbornou muzikou…

PS: A pre všetkých, ktorí nemajú dosť – prvá septembrová nádielka. V Babylone bude skvelý Dan Bárta s Yvonne Sanchez. Nemali by ste chýbať!

 
debata chyba