O Anděla sa uchádzajú Langerová, Dusilová aj Monikino kino

Najviac nominácií na ceny Českej akadémie populárnej hudby Anděl, spolu až štyri, má speváčka Aneta Langerová. O sošku sa uchádza s albumom Na Radosti, a tiež v kategóriách speváčka roka, skladba roka (Tráva) a video roka (Tráva). Tri nominácie majú Chinaski a Zrní.

25.02.2015 16:53
Aneta Langerová Foto:
Najviac nominácií na Anděla má Aneta Langerová.
debata (1)

Okrem Langerovej sú v kategórii album roka nominované aj nahrávky skupiny Chinaski (Rockfield) a Lenky Dusilovej (V hodině smrti). Dusilová je spolu s Ewou Farnou nominovaná aj v kategórii speváčok.

„V hodině smrti je album o odvahe nebáť sa ,usmrtiť' staré návyky, dogmy a stereotypy. Albumu predchádzalo katarzné obdobie, keď som musela opustiť miesto, ktoré som mala veľmi rada, aj človeka, s ktorým som toto miesto zdieľala. Spája sa to s krízou stredného veku, keď si môžete urobiť medzisúčet a opýtate sa, či idete dobrým smerom. Je zdanlivo temný. Nie je to však platňa o umieraní, ale o tom, aby sa človek nebál byť sám sebou, prejsť tmou, aby nežil v dogmách a prijal prirodzený tok života. Jednoducho nebyť mŕtva zaživa,“ povedala Dusilová o svojej platni pred časom Pravde.

Na Anděla pre speváka roka sú nominovaní Vojtěch Dyk a B-Side Band s nahrávkou Deska, Michal Hrůza (Den) a Tomáš Klus (Proměnamě). V kategórii skupín môže zvíťaziť Chinaski, Vypsaná fixa alebo skupina Zrní nominovaná aj v rámci žánrových kategórií v kategórii alternatívnej hudby. Medzi objavmi roku je aj duo Monikino kino, ktoré tvoria slovenská speváčka Monika Midriaková a český hudobník a filmár Petr Marek, známy aj z pôsobenia v kapele Midi Lidi. Okrem trofeje pre nováčika roka môžu uspieť aj v kategórii elektronickej hudby, kde im konkuruje napríklad trio Schwarzprior, aktuálny držiteľ ceny Vinyla, ktorá chce byť alternatívou k Andělom.

O nomináciách v hlavných kategóriách Anděla rozhodovalo tento rok 94 akademikov a vyberali na základe 222 albumov a 217 videoklipov. Menšie žánrové komisie rozhodli o nomináciách v kategóriách ako alternatívna či elektronická hudba, folk & country, hard & heavy, hiphop, džez a ďalších. Priamy prenos z udeľovania cien odvysiela Česká televízia 16. apríla. Žánrové ceny vyhlásia už 7. apríla.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zrní #nominácie #Aneta Langerová #Anděl #Monikino kino