Predstavili nominácie na Ceny Esprit 2014

Organizátori cien Esprit pre najlepší džezový album predstavili nominácie v treťom ročníku podujatia. O priazeň verejnosti i odbornej poroty sa uchádza trinásť albumov slovenských džezmaniek a džezmanov. Meno víťaza sa verejnosť dozvie počas slávnostného udeľovania, ktoré sa uskutoční 30. apríla na Medzinárodný deň džezu.

10.03.2015 14:37
Hanka Gregušová Foto:
Medzi nominovanými na Ceny Esprit 2014 je aj Hanka Gregušová.
debata

„Esprit je tu už tretí rok. Vznik je pritom dielom náhody. Určite v tom zohralo úlohu aj to, že máme portál o džezovej hudbe a rovnako ako iné periodiká, napríklad JazzTimes alebo DownBeat, majú svoju anketu, v ktorej určujú najlepších umelcov džezového sveta, tak sme sa aj my pohrávali s myšlienkou, že by sme urobili takúto anketu,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede organizátor súťaže Boris Čellár. Ako tiež prezradil, motiváciou vytvoriť ceny pre džezových hudobníkov bola aj potreba ich popularizácie. „My sme sa rozhodli, že preberieme funkciu a Espritom zviditeľníme našich umelcov a ich tvorbu,“ povedal.

Odovzdávanie cien sa opäť uskutoční na Medzinárodný deň džezu, ktorý organizácia UNESCO stanovila na 30. apríla. „V rámci tohto dňa sme cenu Esprit zaregistrovali na stránke International Jazz Day. Pred dvoma rokmi tam za Slovensko nebol okrem nás nikto, takže myslím, že aj toto pomôže zviditeľneniu slovenského džezu,“ vyjadril sa Čellár.

Hlasovanie za víťazný album sa uskutoční v dvoch rovinách. Okrem ceny odborníkov sa nominované albumy uchádzajú aj o hlasy verejnosti. Tie môžu fanúšikovia džezovej hudby odovzdať svojmu favoritovi od pondelka 16. marca na portáli Jazz.sk. „Štatistiky z minulého roku boli veľmi pekné. Dokopy sa rozdelilo 4693 hlasov, čo je dvojnásobný nárast oproti prvému ročníku. Pevne veríme, že tento rok to bude ešte lepšie,“ uviedol na besede spoluorganizátor Peter Žuffa.

Tak ako minulý rok, aj v treťom ročníku súťaže, výherca porotcovskej ceny získa sošku z dielne výtvarníčky Gordany Turuk, pre víťaza v internetovom hlasovaní organizátori pripravili ilustráciu od Michala Kečkeša. Ceremoniál sa uskutoční v Koncertnom štúdiu 2 Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave. V priamom prenose ho opäť odvysiela Rádio Devín. Počas udeľovania sa predstavia Bratislava Hot Serenaders a Juraj Griglák & Company. Tretieho vystupujúceho organizátori ešte určia. Držiteľom hlavnej ceny za rok 2013 je trubkár Lukáš Oravec a za rok 2012 si ocenenie odniesol gitarista Michal Bugala.

Nominácie v súťaži Esprit 2014:

Andy Belej & friends – Dreams and ideas
Bratislava Hot Serenaders – Lonely Melody
Erik Rothenstein – Rio Danubio
Fats Jazz Band – 24 Hours a Day
Funny Fellows – Karavána
Hanka Gregušová – Essence
Jazz Pops Up – Hits in Blue
Jazzabell – Jazzabell
Juraj Griglák – Time to Fly
Polajka/ Nikolaj Nikitin Ensemble with Miroslav Vitouš – Tales from My Diary
Sisa Michalidesová – Expresie
Talent Transport – 1
Zuzana Mikulcová – Slová

debata chyba
Viac na túto tému: #džez #hudobné ceny #Esprit 2014