Bob Dylan spieva skladby Franka Sinatru. A nádherne

"Nemôžete ho porovnávať s nikým iným,“ povedal nedávno na adresu Boba Dylana Tom Jones. Sedemdesiattriročná legenda sa stala hudobnou inštitúciou. Od jeho albumov sa odrážali nové generácie pesničkárov, Dylanove texty zase obdivovali najväčší básnici doby.

11.03.2015 12:42
Bob Dylan: Shadows in the Night Foto:
Bob Dylan: Shadows in the Night
debata

Fakt, že americký bard je od roku 1988 na Nekonečnom turné, hraničí s povesťami o neúnavných trubadúroch. Navyše stále vydáva nové albumy. Ten najnovší sa volá Shadows in the Night a nájdete na ňom desať coververzií "šlágrov“, ktoré preslávil Frank Sinatra.

Že by ste to od Dylana nečakali? Pohľad do jeho diskografie napovie, že nejde o prvý nečakaný ťah Roberta Zimmermana. Pesničkárske začiatky, obdobie poznačené agresívnym gitarovým zvukom, nahrávky s náboženskou tematikou, spolupráca s vizionárskym producentom Danielom Lanoisom. Bob Dylan nie je zostarnutá postavička hudobného biznisu. Umelec, ktorý žije vo vlastnom svete. To nie je posmešná poznámka, ale trocha smutný fakt. Niektoré osobnosti totiž nie sú nahraditeľné. Bob Dylan je bez akejkoľvek debaty jednou z nich. Novinka Shadows in the Night potvrdzuje, že práve prežíva ďalšie vrcholové obdobie.

Splnený sen Sinatrovho fanúšika

Ak si pod týmto pojmom predstavíte poskakujúceho speváka s úctyhodným rozsahom, ste na zlej adrese. Vyrozprávať príbeh, dotknúť sa poslucháčovej duše, zanechať stopu. Tak by mohla znieť aj pozvánka na koncert sebavedomej hviezdy soc-popových estrád. V prípade Boba Dylana však táto poklona platí do posledného písmena. Jeho nedávne koncerty ukázali, že dozrieva do neuveriteľne sugestívneho prejavu. Váhu má každé slovo, zborovo spievané refrény majster prenecháva ambicióznym zabávačom s okrajovým záujmom o hudobnú výpoveď.

"Dlho som chcel urobiť niečo také, no nikdy som nemal odvahu pristúpiť k aranžmánom pozostávajúcim z 30 nástrojov a zaranžovať ich pre päťčlennú kapelu. To bol kľúč k týmto výkonom. Tie skladby sme poznali mimoriadne dobre. Všetko sme nahrávali naživo, na jeden alebo dva pokusy. Žiadne úpravy na mixe. Žiadne slúchadlá. Žiadne nahrávanie samostatne. Väčšinou sme mixy skladieb nechali tak, ako sme ich nahrali,“ opisuje charakter novinky Shadows in the Night samotný Dylan. "Nahrávka zo starej školy. A výborná,“ zhodovala sa po jej vyjdení odborná kritika. Americký bard nahral skutočný klenot.

Dylan zdolal horu menom Sinatra

Autumn Leaves, I'm a Fool to Want You, Stay with Me, Full Moon and Empty Arms, Where Are You?, That Lucky Old Sun. Čo dodať? Bob Dylan vybral zo Sinatrovej diskografie skladby toho najsilnejšieho kalibru. Všetky rozprávajú o zlomenej duši. A tej pesničkárska ikona rozumie v posledných rokoch lepšie ako kedykoľvek predtým.

"Keď začnete pracovať na tých skladbách, musíte myslieť na Franka. Pretože on je hora. Hora, ktorú musíte vyšliapať. Mal schopnosť dostať sa do piesne určitým spôsobom konverzácie. Frank spieva o vás, nie na vás,“ vysvetľuje majster svoju úprimnú úctu k druhému majstrovi.

Dylan sa chcel dostať priamo do vnútra legendárnych "sinatroviek“. Nie je to presladená ani podmanivá interpretácia. Skutočný dialóg s poslucháčom, ktorý načúva s príslušným rešpektom. "Počúval tie skladby stále dokola, aby pochopil Sinatrov zámer. Potom nahral dve alebo tri verzie, bol to zaujímavý prístup k práci,“ dodáva k nahrávaniu Shadows in the Night zvukový inžinier Al Schmitt.

Dylan nechcel v štúdiu vidieť žiadny iný mikrofón okrem toho vlastného. Unikátny album si zaslúži unikátny príbeh. Kapela hrá ako jeden organizmus. Žiadne veľké sóla, iba tiché "vyhrávky“, prípadne trombón v pozadí. "Všetko predsa stálo na Sinatrovom speve,“ zasvätene vyhlásia milovníci hudby z polovice minulého storočia. Bob Dylan stál vždy na opačnej strane. Škriekajúci, falošný, chrapľavý. O jeho hlase sa mnohí už desaťročia vyjadrujú s neskrývaným dešpektom. Nič na tom zrejme nezmení ani novinka Shadows in the Night. Napriek tomu, že Bob Dylan spieva najčistejšie za posledné roky. Podstata jeho umeleckej jedinečnosti však nie je ukrytá v hlasovej exhibícii. Spevákov s výbornou technikou bolo, je a bude vždy viac ako tých, ktorí svojou osobnosťou dokázali poraziť dobové trendy.

Album Shadows in the Night je ďalším z nádherných trikov starého kúzelníka so slovami. Vinylová platňa je v tomto prípade nevyhnutnosťou pre všetkých Dylanových fanúšikov.

Hodnotenie Pravdy:5/5

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bob Dylan #Frank Sinatra #hudobná recenzia