Hudobný víkend v znamení Radio_Head Awards

Spleť vážnej hudby a alternatívnej slovenskej hudobnej scény prináša Radio_Head Awards Festival, ktorý predchádza udeľovaniu hudobných ocenení Rádia_FM a Rádia Devín - Radio_Head Awards 2014. Slávnostný večer odovzdávania cien sa uskutoční v nedeľu 15. marca o 19. h v priestoroch bratislavskej Starej tržnice.

14.03.2015 09:00
fallgrapp Foto:
Skupina Fallgrapp získala na Radio_Head Awards 2014 až šesť nominácií v piatich kategóriách.
debata

Chopin, šansón aj detská opera

Hudobná rozmanitosť v dnešnom programe festivalu zaplní tri sály Slovenského rozhlasu. Detskú operu Marka Piačeka Stručné dejiny vesmíru, v podaní Detského a Dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu a ansámblu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, vystriedajú skladby hudobných velikánov Fryderyka Chopina a Mauricea Ravela v interpretácii klaviristu Mikiho Skutu. „Obaja autori kladú na pianistu mimoriadne nároky, prakticky nejestvuje "ľahká“ skladba od Chopina či Ravela. Vzhľadom na skvelú povesť klaviristu Mikiho Skutu očakávame originálne interpretačné výklady známych klavírnych kusov," uvádzajú organizátori.

Neobyčajnú atmosféru prinesie nočný koncert orchestra Bratislava Hot Serenaders, ktorý sa predstaví s programom Night in Blue. Ich aktuálny album Lonely Melody je nominovaný na Radio_Head Awards v kategórií džezových nahrávok a rovnako je nominovaný aj na džezovú cenu Esprit. Na festivale vystúpi aj šansónová Szidi Tobias s kapelou, mladá speváčka Martina Javor a bratislavská skupina Saténové ruky.

Cena pre Mariána Vargu

Prvý držiteľ ocenenia Radio_Head Awards je už známy. Čestné ocenenie za prínos do hudby si prevezme skladateľ a hráč na klávesových nástrojoch Marián Varga. Ocenenému hudobníkovi je venované utajované prekvapenie. Špeciálne pre zajtrajší večer vznikla superskupina, ktorú dal dokopy gitarista skupiny Longital Daniel Salontay. Do projektu sa zapojili aj členovia skupiny Walter Schnitzelsson, no mená ostatných členov supergrupy sa dozvieme až počas zajtrajšieho slávnostného programu.

Radio_Head Awards reflektujú dianie na slovenskej alternatívnej hudobnej scéne a od minulého roka sa udeľujú ocenenia aj v žánrových kategóriách klasická a džezová hudba. Počtom nominácií ovládla tento rok Radio_Head Awards elektronická skupina Fallgrapp. S albumom Rieka sú nominovaní až v piatich kategóriách: album roka 2014 podľa kritikov aj poslucháčov, elektronická nahrávka roka, debut roka a singel roka, kde majú dokonca dvoch zástupcov – skladby I.N.A. a Vlasy. Medzi nominovanými albumami podľa kritikov sú okrem Rieky aj album Tu v Dome skupiny Hviezda, Prázdniny česko-slovenského dua Monikino kino, Slowakische genius od skupiny Zlokot a pokračovanie odvážneho hudobného príbehu Jany Kirschner – Moruša Čierna.

Počas slávnostného večera vystúpia viacerí nominovaní: Korben Dallas, Fallgrapp, Monikino kino, ale aj skupina Bad Karma Boy. Ich singel Dunaj sa uchádza o zisk ocenenia v kategórii singel roka. Nominácia pesničky Dunaj bola pre Bad Karma Boy milým prekvapením. "Keď sme ju vydali, nejakí kamoši nám hovorili, že sme nevybrali dobrý prvý singel, pretože je to veľmi pomalá pieseň. A zrazu sa to rozbehlo. Ľudia na koncertoch si ju začali spievať a na YouTube v priebehu pár dní prevalcovala všetky naše predchádzajúce pesničky – to sme nečakali, " uviedla Adela Tihláriková zo skupiny Bad Karma Boy. Živý prenos z udeľovania Radio_Head Awards prinesie internetová televízia Metoo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radio_Head Awards #Stará tržnica #Radio_Head Awards Festival #Fallgrapp