IMT Smile nahrali pokojný pesničkový album

Od svojej prvej nahrávky Klik-klak (1996) prešla kapela IMT Smile dlhú cestu od zľudovených hitov, cez seriálové melódie, romantické vyznania, rebelujúce kúsky až po cestu 1979, ktorá je kľukatá, miestami s nejasným cieľom, ale je možné na nej stráviť príjemné chvíle. Odvaha Exotiky, ľahký romantický motív albumu Nech sa páči, rôznorodosť nahrávky Rodina, ale aj nasadenie kapely ako pri ich najslávnejšom albume Valec sa pretavili aj do aktuálnej novinky Na ceste 1979.

24.03.2015 12:00
IMT Smile Foto: ,
IMT Smile sú momentálne so svojim novým albumom na turné po Slovensku.
debata

Single, ktoré zavádzajú

Desiaty album IMT Smile prináša symbolicky desať nových skladieb, v ktorých je rozpoznateľná poetika IMT Smile posledných rokov, keď vydali albumy Rodina či 2010: Odysea 2. Už počas predchádzajúceho roka sa do slovenských rádií postupne dostali single S.O.S., Cesty II. triedy a napokon aj priamočiare vyznanie lásky Pri tebe. Spomínané skladby svoju funkciu stať sa hitmi splnili, no zároveň zviedli poslucháča na nesprávnu cestu v predstavách o tom, ako bude nahrávka znieť. Nový album je zádumčivejší a práve v pomalších pesničkách sú skryté jeho prednosti.

Album pôsobí pokojne, vyrovnane. Kapela na ňom pracovala dva roky a ako prezradil samotný líder skupiny Ivan Tásler, niektoré skladby im išli od ruky a pri niektorých sa viac potrápili. Úplne prirodzene a zároveň aj príjemne prekvapujúco vyznieva pesnička Iné to už nebude v blues rockovom štýle s pokojným úvodom, keď potom Tásler v závere refrénu spieva z plného hrdla: „Iné to už nebude, čo bude zajtra je aj dnes, keď si smädný napi sa a keď máš hlad, tak treba jesť.“

Kým v pesničke Keď raz bude neskoro cítiť zachádzanie aj do elektronických zvukov, hoci veľmi opatrné, country experiment v skladbe Svetový mier vyvoláva zmiešané pocity. Tásler spieva slohy s nasadením akčného westernového hrdinu a ťažko čítať zámer autorov, aké pocity mala u poslucháča vyvolať. Našťastie album ponúka IMT Smile v rôznych polohách a zdá sa, že sa kapela po hudobnej stránke na albume naozaj zabáva. V tomto smere vynikajú pesničky s dlhšími inštrumentálnymi pasážami ako folková Je ťažké byť človekom či skladba To by nemalo chybu, čo si zaiste budú môcť užívať aj fanúšikovia na koncertoch v rámci aktuálneho turné.

Tásler v úlohe rozprávača

Jedným z charakteris­tických znakov albumu je zrelosť, ktorú cítiť v textoch. Tásler sa objavuje v úlohe rozprávača – hodnotí spoločnosť, nehľadá však šťastné konce. Ponúka svoj pohľad na svet, čo je aj prípad pesničiek Keď raz bude neskoro či Pravda pred sebou. Epické texty však niekedy pôsobia prvoplánovo, čím trpí singel Pri tebe alebo skladba Pravda pred sebou. „Sám skús ju niesť, pravdu pred sebou, veď vieš, tak to skús aj ty, radosť pred sebou,“ znie refrén pesničky Pravda pred sebou – mimochodom, je to jediný text, ktorý napísal Ivan Tásler, o ostatné texty sa postaral Vlado Krausz, dvorný textár IMT Smile od počiatku kapely.

Album Na ceste 1979 predstaví kapela fanúšikom počas koncertného turné, ktoré odštartovalo v Nitre, nasledoval vypredaný koncert v Prahe a už vo štvrtok 26. marca IMT Smile odohrajú koncert v Bratislave, neskôr v Modre, Skalici, Banskej Bystrici, Prešove, Púchove, Hlohovci, Žiari nad Hronom a v Nových Zámkoch. A hoci aktuálna nahrávka Valec neprekonala, pravdepodobne túto ambíciu ani vôbec nemala, fanúšikovia sa na koncertoch majú na čo tešiť.

Hodnotenie Pravdy

3,5 hvieždičky z 5

IMT Smile, Na ceste 1979, Universal Music, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cesty II. triedy #Ivan Tásler #IMT Smile #Na ceste 1979 #desiaty štúdiový album #Pri tebe