Gitarový mág Eric Clapton

Hudobný magazín Rolling Stone ho zaradil na štvrté miesto v rebríčku stovky najlepších gitaristov sveta a považujú ho za jedného z najvplyvnejších gitaristov vôbec. Osemnásťnásobný držiteľ hudobného ocenenia Grammy, gitarista a spevák Eric Clapton oslavuje sedemdesiatku.

29.03.2015 09:00
Eric Clapton Foto: ,
Eric Clapton bol v mladosti členom legendárnej rockovej kapely Cream a zožal úspech aj ako sólový hudobník.
debata

Už ako malý chlapec bol Eric Clapton introvert a uzatváral sa do vlastného sveta. Svojho otca, ktorým bol kanadský vojak, nikdy nepoznal, no venoval mu pesničku My Father's Eyes. Ovplyvnila ho bluesová černošská hudba Muddyho Watersa a Chucka Berryho.

Eric Clapton a bluesová gitarová legenda Buddy... Foto: SITA/AP, Charles Rex Arbogast
Crossroads Guitar Festival Eric Clapton a bluesová gitarová legenda Buddy Guy.

K hudbe inklinoval odmalička. Zarábal si hraním v kluboch a ako osemnásťročný založil svoju prvú kapelu Rooster, kde spolu s Ericom Claptonom hral aj Brian Jones, ktorý bol neskôr jedným zo zakladajúcich členov Rolling Stones. Hoci sa počas kariéry hudobný štýl Erica Claptona menil, stále ho považujú skôr za bluesového gitaristu.

Skupina Cream. Eric Clapton štvrtý zľava. Foto: SITA/AP, PETER KEMP
Eric Clapton Cream Skupina Cream. Eric Clapton štvrtý zľava.

Sólovú kariéru Clapton odštartoval v roku 1970, keď vydal prvý sólový album s eponymným názvom. Aj napriek tomu, že bol rozhodnutý venovať sa sólovej kariére, stále hrával aj s rôznymi kapelami, napríklad aj s vedľajším projektom Johna Lennona s Yoko Ono – Plastic Ono Band.

Eric Clapton so speváčkou Sheryl Crow počas... Foto: SITA/AP, Kiichiro Sato
Crossroads Guitar Festival Eric Clapton so speváčkou Sheryl Crow počas vystúpenia na Crossroads Guitar Festivale v roku 2010.

Náročné sedemdesiate roky, nekonečné koncertné šnúry, závislosť od drog a alkoholu vyradili Erica Claptona na dva roky z verejného života, a to bol aj impulz, aby z rýchleho životného tempa trochu spomalil.

Claptonove skladby v sebe často skrývajú príbehy z jeho súkromného života. Keď zomrel jeho štvorročný syn Conor, ktorý vypadol z okna, napísal srdcervúcu skladbu Tears In Heaven. Skladba bola titulnou pesničkou k filmu Opojenie (1992), získala tri ocenenia Grammy a patrí k najúspešnejším Claptonovým skladbám.

V roku 2004 sa však spevák rozhodol vyradiť Tears In Heaven a tiež pesničku My Father's Eyes zo svojho koncertného repertoáru. „Už sa viac necítim stratený, čo je veľkou súčasťou predvedení týchto skladieb. Musím sa spájať s pocitmi, ktoré som mal, keď som ich písal. To všetko sa skončilo a naozaj sa nechcem vracať späť. Môj život je už iný,“ oznámil Clapton svojim fanúšikom. Obe skladby však opäť odohral počas turné k albumu Old Sock v roku 2013.

3 x Eric Clapton

Je veľkým fanúšikom značky Ferrari. Ako hudobníka ho fascinuje zvuk ich motorov.

Ako jediný bol uvedený do Rockovej siene slávy trikrát – raz ako sólový hudobník, ale aj ako člen kapiel The Yardbirds a Cream.

Beatlemánia bola podľa neho opovrhnutiahodná, ale je veľkým obdivovateľom Georgea Harrisona. Jeho prvou manželkou bola práve Harrisonova exmanželka Pattie Boydová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grammy #blues #Eric Clapton