Sting - taký obyčajný chlapík z ulice

Po šiestich rokoch sa na Slovensko vráti Sting (54). Júnový koncert bude súčasťou spevákovho Broken Music Tour. Aj keď sa tento záchranca dažďových pralesov nachádza na úpätí, zostupujúc z vrcholu svojej kariéry, stále je nad úrovňou mnohých muzikantov. A stále ostáva tým chlapíkom, akého môžete stretnúť na ulici.

12.03.2006 19:00
debata

Blondiak s priezračným pohľadom Jesseho Jamesa je všestranný umelec. Hrá na klasickej aj basovej gitare, mandolíne, harmonike, saxofóne aj flaute. A svoje hudobné nasadenie ozvláštňuje exotickými nástrojmi.

Uznával len prvé miesto
Anglický hudobník prišiel na svet 2. októbra 1951 v mestečku Wallsend, bezprostredne susediacom s Newcastlom, nevľúdnym priemyselným centrom v ústí rieky Tyne na severe Anglicka. Aj keď mu dnes nikto nepovie inak ako Sting, jeho skutočné meno je Gordon Matthew Sumner. Za prezývku vďačí jednému z členov kapely The Police. „Na jednom koncerte v Newcastli som vystúpil v oblečení so žlto-čiernymi pásikmi, vyzeral som ako osa. Gordon Soloman ma nazval Žihadlom (Sting) a to mi už ostalo,“ vysvetľuje.

„Pochádzam z rodiny outsiderov. Som najstarší zo štyroch súrodencov a vždy som odmietal pripustiť si, že by som mohol skončiť ako moji rodičia,“ priznal v rozhovore Sting. „Otec rozvážal mlieko a mama pracovala ako kaderníčka. To však neprekážalo. Problém bol v tom, že stroskotala naša rodina. Jedinou možnosťou bol únik z prostredia plného hádok a vyhrážok rozvodom.“ Ten sa napokon aj udial, keď Gordon, jeho brat Philip aj sestry Angela a Anita dospeli.

Už na základnej škole Sting vynikal nadpriemernými výsledkami. Zraniteľnosť prameniacu zo zlých podmienok v rodine maskoval aroganciou. V jednom školskom roku mu vyniesla dokonca 42 fyzických trestov. Okrem učenia bol výborný aj v behu. Bronzová medaila na národných majstrovstvách ho však sklamala natoľko, že so športom skončil. Vo všetkom totiž uznával len prvé miesto.
Počas štúdia anglického jazyka a hudby na pedagogickej fakulte univerzity vo Warwicku začal hrať na kontrabase s džezovou skupinou. Neskôr dostal čestné doktoráty hudby na Northumbia University a na prestížnej Berklee College of Music.

Koncert ako terapia
Keď Sting začínal, mal 26 rokov, ženu, dieťa, psa a do profesijného životopisu si písal: učiteľ angličtiny. V roku 1977 založil s bubeníkom Stewartom Copelandom a gitaristom Andym Summersom trio The Police. Pôsobil v ňom ako skladateľ, spevák aj basgitarista. Kapela mu zabezpečila slávu aj jeden z najväčších hitov Every Breath You Take.

Aj keď skvelých piesní počas éry The Police vzniklo viac, Sting sa roku 1984 rozhodol pre sólovú dráhu. „Po albume Synchronicity sme cítili, že všetko, čo by prišlo potom, by bolo už len napodobňovaním. V rámci The Police sme dosiahli a vyrozprávali všetko. Tak sme si dali možnosť zrealizovať vlastné predstavy.“ Výsledkom bola LP platňa The Dream of the Blue Turtles, ktorou sa zaradil medzi najuznávanejšie osobnosti populárnej hudby.

Závratnou sólovou kariérou otriasol len jeden moment. V priebehu pol roka pred začatím svetového turné Nothing Like The Sun mu zomreli obaja rodičia. Prerod umelca na bojovníka za záchranu planéty bol len útekom pred zanedbanou ekológiou vlastnej duše. Vyrovnať sa so smrťou mu pomohli vlastné texty.
Ostatný Stingov album vyšiel roku 2003 pod názvom Sacred Love. Je poznačený tragickými udalosťami z 11. septembra 2001. „V ten deň som sa v Taliansku pripravoval na koncert. Bolo to posledné, na čo som mal v tej chvíli chuť. Ale ľudia prišli na moje vystúpenie a ja som pochopil, že to musím urobiť ako istý druh terapie. Všetko, čo som odvtedy napísal, ovplyvnila táto katastrofa.“

Stingovi nie je cudzia ani kinematografia. Jeho prvá skúsenosť pred filmovou kamerou sa spájala s reklamou na žuvačky. Kvôli nej ho odfarbili na blond. Zapáčilo sa mu to natoľko, že pri tomto odtieni už zostal. Hereckú kariéru odštartoval v osemdesiatom prvom roku v mysterióznej televíznej dráme Artemis 81 a vo filme Dennisa Pottera Brimstone and Treacle. Vďaka pochvalným kritikám si mohol z ďalších ponúk vyberať. To však neznamená, že si vybral len kvalitné snímky. Zatiaľ poslednú epizódnu rolu dostal vo filme Guya Ritchieho, svojho dobrého kamaráta a manžela Madonny.
Stingovi je blízka aj filmová muzika. Jeho hudbu poznajú milovníci seriálu Akty X aj tí, čo videli Denník Bridget Jonesovej 2. Najviac ho však preslávili titulné skladby k filmom Leon alebo Demolition Man.

Dve manželstvá a šesť detí
Sting, ktorého časopis Blender Magazine zaradil do päťdesiatky najsexi mužov všetkých čias, má za sebou dve manželstvá a šesť detí. Prvýkrát sa oženil roku 1976. Po jeho boku šesť rokov stála v tom čase úspešná herečka Frances Tomeltynová. „Bola v treťom mesiaci tehotenstva, okrem toho už mala syna, takže dôvod na svadbu bol,“ vysvetľuje spevák. Frances si však vzala pod svoje ochranné krídla mladú neznámu herečku, dnes producentku Trudie Stylerovú. A priateľstvo medzi ňou a Stingom prerástlo do mileneckého vzťahu. Samozrejme, britská tlač si na tejto senzácii pekne zgustla. „Bolo to ako nočná mora. Aj keď som so žiadnym novinárom nehovoril, v tlači vychádzali rozhovory, ktoré som nikdy neposkytol.“ Ani druhé dieťa, ktoré sa narodilo roku 1982, už nemalo šancu zachrániť manželstvo.

„Život s Fran som už nedokázal udržať v normálnych koľajach. Prvá žena, od ktorej som nechcel ujsť a hrať sa na rockovú hviezdu, bola Trudie.“ Celé desaťročie trvalo, kým Sting predstúpil pred oltár po druhý raz. Svedkami sobáša boli ich dve dcéry a starší syn. „Bola to najromantickejšia vec, akú som kedy urobil. Vzali sme sa na starom zámku. Počas obradu pršalo, ale keď sme sa pobozkali, vyšlo slnko.“
Anglický hudobník roky klamal o svojom sexuálnom živote. Opakovane totiž tvrdil, že je spoločne s manželkou stúpencom tantrických sexuálnych praktík, čo im umožňuje milovať sa minimálne osem hodín denne. Sting priznal, že nápad, ktorý sa zrodil po noci strávenej konzumáciou alkoholu, mal byť pôvodne neškodným vtipom na adresu Boba Geldofa, známeho organizátora charitatívneho megakoncertu Live Aid. „Povedal som mu síce, že sa s manželkou milujeme osem hodín denne, nezarátal som však štyri hodiny prosíkania, večeru a návštevu filmového predstavenia,“ priznal Sting podľa budapeštianskeho denníka Mai Nap.

Sting nie raz dokázal, že Trudie je jedinou ženou, ktorá má miesto v jeho srdci. Pri príležitosti odovzdávania ceny UNICEF, ktorú si spevákova manželka vyslúžila za prínos v charitatívnej práci, sa Sting označil za najšťastnejšieho muža. „Muž skutočne nemôže svojej manželke povedať dostatočne veľakrát, ako veľmi ju miluje alebo aká je pre neho krásna. Ja to robím každý deň. Jediné, čo som ti zatiaľ nepovedal a teraz to hovorím verejne, je, že som vďačný za tvoju lásku, ktorú mi dávaš a dávaš ju aj celému svetu,“ povedal Sting po tom, čo odspieval svoj hit Fields of Gold, ktorý zložil pre ženu svojho srdca.

debata chyba