Twist skončil, nahradí ho Rádio Viva

Rádio Twist dnes skončilo svoje 13-ročné fungovanie, na jeho 19 frekvenciách vysiela nové Rádio Viva. Viva je na rozdiel od Twistu dostupná aj pre ďalších 500 tisíc ľudí na Orave, v Dolnom Kubíne, Brezne, Prievidzi, Nitre a Čadci. Jej vedenie totiž sprevádzkovalo šesť frekvencií, ktoré Twist nemal z ekonomických dôvodov.

03.04.2006 13:00
debata

Naladiť si stanicu dnes môže až 4,5 milióna obyvateľov. Podľa výkonného riaditeľa rádia Ľuboša Černáka, niekdajšieho redaktora Twistu, je cieľovou skupinou Vivy publikum od 30 do 60 rokov. Rádio chce tiež prilákať veľkú časť ženského publika.

Okrem populárnej hudby dneška i rokov 80-tych a 90-tych Viva pre dospelého a zrelého poslucháča vysiela trojminútové spravodajstvo každú hodinu. Hlavné správy v rozsahu 10 až 15 minút ponúka napoludnie a o 18.00 hod. Šéfredaktorom spravodajstva Rádia Twist je bývalý redaktor Rádia Expres Martin Halanda, vedúcim vydania Peter Tomašovič. Správy prinášajú známe hlasy ako Jana Zvalová, Pavol Michalka, Igor Štefuca, Jana Bárdošová.

V éteri Vivy sa objavia známe mená ako Vlado Voštinár, Katarína Brychtová, Ján Mečiar, Hana Rapantová, zvukovú grafiku rádia naspieval Marcel Palonder. Hlasom stanice je herec Ján Kroner, ktorý bude mať aj vlastnú reláciu Súrodenci. Vlastné formáty budú mať na Vive aj Szidi Tobiás či Ady Hajdu. Politike Viva veľký priestor dávať nebude, diskusie kvôli voľbám neplánuje, venuje im len reklamný priestor.

Podľa predsedu predstavenstva Vivy Dušana Budzáka, ktorý zakladal Rádio Expres, zmena značky i cieľová skupina rádia vyplýva z prieskumov zameraných na voľné miesto na trhu. To sa podľa neho nachádza vo vekovej skupine poslucháčov komerčných rádií a Slovenského rozhlasu. Spolu s ním zakladá Vivu aj Róbert Bartoš, ktorý sa tiež podieľal na vzniku Expresu. Z Expresu si odnášajú aj svoj úspešný nápad – dopravný servis, ktorý však bude mať vo Vive novú formu. Kampaň o zmene značky Viva rozbehne najskôr po júnových voľbách, v médiách však bude propagovať svoje relácie a tváre. 

Rádio Twist vysielalo od roku 1993. Jeho počúvanosť bola v minulom roku približne 5,7 percenta. V časoch svojej najväčšej popularity v roku 1998 dokázal Twist prilákať desať až 13 percent poslucháčov. Nové vedenie ho prevzalo od 15. decembra, keď valné zhromaždenie Twistu odsúhlasilo zmeny v jeho orgánoch. Potom nastala v rádiu reštrukturalizácia personálna i finančná, začali pripravovať novú programovú štruktúru a postupne meniť hudobný formát.

Po vyjasnení vlastníckych vzťahov dala Rada pre vysielanie a retransmisiu súhlas s prevodom 100 percent akcií Rádia Twist na nového majiteľa Scan Development 24. januára.

debata chyba