Muž s veľkým hlasom

Skladby V slovenských dolinách, Šiel, šiel, Čardáš dvoch sŕdc patria k najväčším hitom slovenskej populárnej hudby v 70. rokoch. Karol Duchoň by sa v týchto dňoch dožil 65 rokov.

18.04.2015 09:02
karol duchon Foto:
Spevák Karol Duchoň.
debata (2)

Slovenský Tom Jones, ako Karola Duchoňa často prezývali, rozvíril stojaté vody domácej populárnej hudby. Vynikal veľkým hlasovým rozsahom a dodnes ho považujú za výnimočný zjav na slovenskej hudobnej scéne. Možno kruté detstvo, skorá popularita, túžba byť milovaný publikom, obavy zo zlyhania a najmä alkohol a následná choroba pečene sa podpísali pod jeho skorý odchod v roku 1985, keď mal spevák len 35 rokov.

K hudbe viedla mladého talentovaného umelca matka, tá ho vždy podporovala, zatiaľ čo otec nemohol zniesť, že jeho jediný syn nechce byť strojárom, ale sníva o kariére hudobníka. Karol Duchoň mal so svojim otcom zlý vzťah a neraz od neho dostal poriadnu bitku. Aj prvú gitaru, ktorú mu kúpili babka s mamou, na ňom otec zlomil. Po skončení základnej školy šiel študovať na priemyslovku do Partizánskeho, školu však nedokončil. Keď boli rodičia na dovolenke v Juhoslávii, ušiel vystupovať s orchestrom Jaroslava Mikulu do zahraničia.

Pre Duchoňa bolo Slovensko vždy trochu malé a túžil preraziť v zahraničí. S orchestrom Juraja Velčovského precestoval celú Európu. Počas zahraničných ciest zvyčajne spieval skôr svetové evergreeny. Svoj hudobný talent však dokázal využiť aj pri interpretácii pesničiek slovenských skladateľov, čoho dôkazom bola víťazstvo na Bratislavskej lýre v roku 1974. „V tú noc po finále som spal veľmi málo. Stále som sa vracal na pódium, znova a znova som prežíval tie vzrušujúce, ale nádherné momenty svojho života,“ priblížil svoje pocity po ocenení Karol Duchoň. Práve tam vraj po prvýkrát zaspieval skladbu Zem pamätá bez toho, aby sa pomýlil v slovách.

Duchoň bol nesporne obdarený výnimočným talentom, no spolupráca s ním nebola jednoduchá. Nepoznal noty. Melódie sa učil z magnetofónových pások a mal problém s pamäťou. Keď po istých peripetiách prišla možnosť nahrávania profilového albumu v nemčine, čo predstavovalo bránu do Európy, spevák podcenil situáciu. „Karol išiel do Nemecka neadekvátne pripravený. Ocitol sa sám v Hamburgu bez toho, že by sa vedel dohovoriť po nemecky a neovládal ani texty piesní. Až priamo v štúdiu sa ich horko-ťažko naučil prečítať, ale nevedel trafiť správnu výslovnosť,“ spomína v knihe Muž s veľkým srdcom hudobný režisér a Duchoňov priateľ Vlado Valovič.

Napriek tomu, že Karolovi Duchoňovi sa nikdy nepodarilo preraziť v zahraničí, doma ho ľudia milovali. Svojím širokým úsmevom si dokázal získať spoločnosť a priatelia na neho spomínajú ako na neúnavného zabávača, priateľského človeka a veľký hudobný talent.

3× Karol Duchoň

Spevák s veľkým hlasom nepočul na jedno ucho.

Trpel, keď musel chodiť pešo, rád jazdil autom. Najradšej mal mercedesy.

V polovici 60. rokov ho oslovil Robo Kazík a založili spolu kapelu The Ice Boys.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Karol Duchoň #V slovenských dolinách #slovenský Tom Jones