Šansonierka Juliette Gréco končí kariéru posledným turné

Šansónová diva, múza existencializmu, francúzska femme fatale, ako často označovali speváčku a herečku Juliette Gréco, sa rozhodla vo svojich osemdesiatich ôsmich rokoch vyraziť na svoje posledné turné, ktoré bude symbolickou bodkou za jej 65-ročnou úspešnou kariérou.

24.04.2015 17:00
Juliette Gréco Foto: ,
Šansónová speváčka Juliette Gréco.
debata

„Užívam si aplauz už 65 rokov. Je to skvelé. Treba sa však vedieť zastaviť, a to zo slušnosti, zo zdvorilosti, z rozumu,“ povedala Juliette Gréco v rozhovore pre francúzsky magazín Téléráma.

Posledné turné s názvom Au revoir et merci (Dovidenia a ďakujem) Juliette Gréco otvorí v piatok 24. apríla koncertom vo francúzskom meste Bourges. Šansonierka sa bude lúčiť so svojimi fanúšikmi nie len vo francúzskych, ale aj vo viacerých európskych mestách, no zavíta aj do Izraela či kanadského Quebecu. Koncertná šnúra vyvyrcholí v Paríži koncertom v Théâtre de la Ville vo februári 2016. „Možno budem konečne písať pesničky, záhradkárčiť a možno zomriem. Mám na to vek. A možno si to budem priať,“ uvažuje šansonierka o svojej budúcnosti po ukončení kariéry.

Bohémsky život parížskych intelektuálov – kaviarenských povaľačov – spojil Julliette Gréco so spisovateľskou elitou. Autormi textov jej šansónov boli Jean-Paul Sartre, Raymond Queneau či Boris Vian. Svojím hlbokým zamatovým hlasom prespievala aj básne Jacqua Préverta, Charla Aznavoura alebo Jacqua Brela. Úspech sa dostavil hneď po vydaní debutového singla Je suis comme je suis (Som to, čo som) s textom Jacqua Préverta a hudbou Josepha Kosmu a už o tri roky neskôr speváčka debutovala v slávnej parížskej koncertnej sále Olympia.

Kráse Juliette Gréco podľahla aj džezová legenda – trubkár Miles Davis. Napriek tomu, že nehovoril po francúzsky a Gréco po anglicky, sa do seba veľké hudobné talenty zamilovali. Na otázku spisovateľa Sartra, prečo si džezmen nezoberie Francúzku za manželku, Miles Davis odpovedal: „Pretože ju milujem až príliš na to, aby som ju urobil nešťastnou.“ A hoci sa neskôr Juliette Gréco trikrát vydala, tvrdí, že to, čo k sebe s Davisom cítili, sa nikdy neskončilo. „Medzi Milesom a mnou bola obrovská láska – taká, akú by chcel zažiť každý,“ uviedla v rozhvore pre The Guardian šansonierka.

Do sveta filmu vstúpila úspešnou snímkou režiséra Jeana Cocteaua Orfeus (1949). Neskôr očarila aj Hollywood, no napokon sa vrátila do Francúzska k milovaným šansónom. Spriaznenú dušu našla vo svojom poslednom manželovi klaviristovi Gérardovi Jouannestovi. Ten ju aj v súčasnosti sprevádza na koncertoch a spolupracoval aj na jej poslednom albume Je Me Souviens De Tout (2009).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koniec kariéry #turné #Juliette Gréco