Puding pani Elvisovej nahrali nespútanú Tektonickú platňu

Päť rokov od poslednej nahrávky vydala skupina Puding pani Elvisovej v utorok 12. mája svoj štvrtý štúdiový album Tektonická platňa.

13.05.2015 09:00
Puding pani Elvisovej Foto:
Puding pani Elvisovej pokrstia svoj nový album 15. mája v bratislavskom Klube Loft.
debata

Samotný názov napovedá, že následkom počúvania je valiaci sa prúd energie, ktorému nemožno uniknúť. Už pilotný singel Prúdy láv potvrdil, že kapela zostala verná svojmu alternatívnemu hudobnému prejavu aj veselým melódiám.

Divotvorný samorast

Tektonická platňa je prvým albumom, ktorý kapela nenahrávala v skúšobni, ale v profesionálnom nahrávacom štúdiu Lavagance Studios, pričom o zvukovú postprodukciu sa postaral Juraj Marikovič zo skupiny Bad Karma Boy. Samotnému vzniku albumu predchádzali jamovacie súkromné večierky, čoho jasným dôkazom sú aj prevažne inštrumentálne kúsky Na Vlnách a skladba s celkom bizarným názvom Pohár Víťazov Pohárov v Ouagadougou, kde sa len v refréne objavujú slová „displej svieť“ a celkom to stačí na to, aby sa poslucháč správne naladil.

Schopnosť a odvaha Pudingu pani Elvisovej ísť vlastnou cestou bez ohľadu na popularitu hudobných žánrov či nastavenie vkusu slovenského poslucháča sa prejavila aj na novej nahrávke. Experimentujú s rytmami, tradične sa hrajú so zvukmi, v čom im pomáha aj nový člen kapely Dalibor Kocián, známy ako Stroon. „Veľa ľudí čakalo, že prinesie nejakú temnotu, ale mne sa zdá, že skôr sa stal opak. On spudingovateľ,“ uviedol na adresu nového hudobníka v kapele Pino. Dalibor Kocián dodal skladbám ako Mezopotámia či Basová pasca vibrafónové pasáže, ktoré pôsobia priam euforicky.

Kapela priznáva vplyvy súčasnej hudby, ktoré však zladili so svojimi nápadmi a vznikol striktne tanečný album s jedenástimi hitmi. Elektronické podklady prechádzajúce rôznymi štýlmi od breakbeatu cez dubstep až k rovným beatom predurčujú ich novinku ku koncertnému úspechu, čo si budú môcť fanúšikovia overiť na krste albumu už v piatok 15. mája v bratislavskom Klube Loft alebo v lete na festivaloch Pohoda či Grape. Plánované turné k nahrávke po slovenských mestách by malo odštartovať v októbri a Puding pani Elvisovej naň vyrazí aj so skupinou Billy Barman.

Beztiažový stav pre poslucháča

Tektonická platňa vyvádza poslucháča z každodennej rutiny a ukazuje mu svoj „disco“ svet, kde sa stačí len nechať unášať na vlnách Pudingu pani Elvisovej. Pesničky sú vytvorené prevažne v podobnom duchu a atmosfére a môžu vyvolať pocit akejsi monotónnosti. Tú však narúša rôznorodosť tém. V textoch sa kapela zameriava na konkrétne zážitky a udalosti. Kým singel Sisisisi farbisto opisuje zhon bežného pracovného dňa, Vernisáž ponúka manuál správania na vernisáži a precítiť bezváhový stav je možné v pudingáčskej óde na slobodu Freelance. Čaro albumu spočíva v jeho prirodzenej ceste, akou sa dostane k poslucháčovi. Nedusí ho ťažkými myšlienkami ani depresívnymi zvukmi, práve naopak.

Puding pani Elvisovej svojou novinkou potvrdili, že sú osobitou farbou domácej hudobnej scény a veríme, že na ďalšiu nahrávku nebudeme musieť čakať ďalších päť rokov. Želaním Pina bolo, aby album vyvolal u poslucháčov dobrý pocit a zlepšil im deň. Tektonická platňa takouto mocou celkom určite disponuje.

tektonická platňa

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

  • Puding pani Elvisovej: Tektonická platňa, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Puding pani Elvisovej #Tektonická platňa