Tabačka sa otvorí veľkým žúrom

Nová éra košickej Tabačky Kulturfabrik sa začína v sobotu 16. mája veľkou oslavou.

15.05.2015 09:00
Chiki Liki Tu-A Foto:
V sobotu sa v novej Tabačke predstaví aj skupina Chiki Liki Tu-A.
debata (1)

Celodenný program je plný hudobných koncertov, vystúpení dídžejov, ale aj výtvarného umenia a nebude chýbať ani premietanie filmov. "Program venujeme množstvu inšpiratívnych umelcov, s ktorými sme dodnes spolupracovali a ktorí zásadne ovplyvňovali naše vízie. Oslavovať budeme aj spolu s organizáciami a partnermi, ktorí s nami budú v Tabačke pôsobiť a podieľať sa na jej obsahovej náplni,“ povedal Lukáš Berberich, dramaturg Tabačky Kulturfabrik.

Objavovanie kultúrneho priestoru

Multifunkčná sála pre divadlo, hudbu a tanec s kapacitou 600 ľudí, galéria súčasného umenia, klubové kino, divadelný Black Box, média laby, ale aj nahrávacie štúdio, hudobné vydavateľstvo Tabačka Records, rezidenčný hostel, bar a bistro – to všetko ponúkne nová Tabačka svojim návštevníkom.

„Tabačka je otvoreným kultúrnym priestorom, ktorý prinesie medzinárodný umelecký program, umelecké rezidencie, vzdelávacie aktivity, komunitné podujatia.  Zároveň je to priestor, kde sa môžete dobre najesť či zmysluplne a inšpiratívne stráviť svoj čas so svojou rodinou,“ rozpráva Berberich.

Objavovanie nových priestorov a možností Tabačky čaká na návštevníkov v sobotu v rámci Noci múzeí a galérií, keď prvýkrát novú Tabačku otvoria pre verejnosť. Návštevníci sa budú môcť voľne pohybovať v celej budove vrátane zákulisia.

Počas „Otváračky“ budú rozmiestnené po celom objekte inštalácie a projekcie od rôznych slovenských výtvarníkov ako Tomáš Džadoň, Jaroslav Kyša, Ján Gašparovič, Erik Sikora či Svetlana Fialová. Na návštevníkov čaká nepísaná úloha. Popri potulkách Tabačkou majú nájsť inštalácie, ktoré pre nich pripravili umelci. „Prezentáciou Tomáša Džadoňa – Drevenice bude premietanie na molitanový panelák, ale príde aj Japonka, ktorá je na rezidencii v Košiciach, a naživo bude animovať, takže diváci uvidia, ako sa robí animovaný film,“ rozpráva o programe „Otváračky“, ktorý sa začína o 15. hodine, Nina Šilanová – PR manažérka Tabačky Kulturfabrik.

Elektronika a experimentálna hudba

„Chceme ponúknuť návštevníkom rôzne druhy umenia a hudobných žánrov. Deň otvorených dverí sme poňali priateľsky. Hľadali sme spriatelené kapely, ktoré kedysi v Tabačke vystupovali, pôsobili alebo majú na Tabačku nejaké väzby a podľa toho sme urobili dramaturgiu koncertov,“ hovorí Šilanová. Nabitý hudobný program odštartuje na hlavnom pódiu vystúpenie projektu Michala Kaščáka Free Varlata Angels Voices, skladby zo svojej novej nahrávky Slzy Tvý Mámy, Šedivý A Spol. odohrá skupina Chiki Liki Tu-A, ale taktiež sa predstavia Stroon, Ink Midget & Pjoni a svoju zvukovú a vizuálnu šou privezú Tomino & Myslivec z českej skupiny Midi Lidi.

Prvá noc v Tabačke sa ponesie v znamení experimentálnej hudby a elektroniky. Kým sa na experimentálnom pódiu predstavia Balázs Pandi Sólo z Maďarska, slovensko-česká dvojica Jack Jack či Bios, vo Fabricafé zabavia návštevníkov dídžeji ako Woluux, Jektal, Kurkus, Sound Sleep alebo Vili:am.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #otvorenie #Tabačka Kulturfabrik