Aká bude Letná filmová škola v Uherskom Hradišti?

Program nesúťažného filmového festivalu, ktorý sa začne 24. júla a skončí sa 1. augusta, bude už tradične rozdelený do šiestich blokov.

18.05.2015 09:00
debata

V Uherskom Hradišti sa od 24. júla do 1. augusta uskutoční 41. ročník Letnej filmovej školy (LFŠ). Program nesúťažného filmového festivalu bude už tradične rozdelený do šiestich blokov – Fokus, Inventúra, Spektrum, Vyšehradský horizont, Asociácia českých filmových klubov uvádza a Zvláštne uvedenia.

Fokus sa tento rok bude venovať Fínsku. Svoju tvorbu príde do Uherského Hradišťa predstaviť režisér Mika Kaurismäki. Návštevníci a návštevníci sa môžu tešiť predovšetkým na jeho tragikomické snímky z 80. rokov minulého storočia plné smutných hrdinov, bizarných situácií a čierneho humoru. Cieľom Fokusu je predstaviť vývoj fínskej kinematografie. V programe sa preto objavia aj nemé filmy, fínske variácie na tradičné hollywoodske žánre ako sú melodráma, muzikál či sci-fi, snímky Mikka Niskanena i súčasná tvorba.

Plagát k 41. ročníku Letnej filmovej školy. Foto: LFŠ
image-plakat-lfs-2015 Plagát k 41. ročníku Letnej filmovej školy.

Vyšehradský horizont predstaví tvorbu exilových režisérov Jiřího Weissa a Karla Lamača a kameramanov Otta Hellera a Otta Kantureka. V sekcii Novinky Vyšehradu uvedú zase výber toho najzaujímavejšieho z novej tvorby krajín V4. Zúčastnení si budú môcť pozrieť napríklad road movie Koza (2015) v réžii Ivana Ostrochovského alebo drámu Telo (2015) poľskej režisérky Małgorzaty Szumowskej. Okrem toho premietnu aj zreštaurovanú verziu dobrodružného fantasy Vynález zkázy (1958) Karla Zemana či dokument Filmový dobrodruh Karel Zeman (2014) z dielne Tomáša Hodana. Festival navštívi aj dcéra Karla Zemana Ludmila Zemanová, ktorá predstaví monografiu venovanú jej otcovi.

Sekcia Zvláštne uvedenia bude venovaná tvorbe Pavla Juráčka, ktorý by v tomto roku oslávil 80. narodeniny. Diváci a diváčky sa môžu tešiť napríklad na projekcie filmov Postava k podpírání (1963) alebo Případ pro začínajícího kata (1969). LFŠ venuje každoročne priestor aj mladým talentom. V programe preto nebude chýbať Študentský maratón 2015. Priamy prenos maratónu z letného kina na Masarykovom námestí odvysiela 25. júla ČT 2.

"Letnú filmovú školu každoročne vítam v našom meste s veľkým osobným potešením. Pre množstvo ľudí sú to veľmi šťastné dni zasvätené nielen samotnému filmu, ale i sprievodným akciám, seminárom, výstavám, hudbe a divadlu. V podstate unikátnu atmosféru, akou mesto počas festivalu žije, by nám možno mohli závidieť mnohé významné filmové festivalové centrá. Publikum sa mieša so samotnými tvorcami, diskutuje sa rovnako živo v kinosálach, ako na trávniku v parku, medzi ľuďmi stretávate filmové legendy, mesto filmom žije a dýcha. Na prehliadku tohto druhu sme pyšní,“ vyjadril sa starosta Uherského Hradišťa Stanislav Blaha.

debata chyba
Viac na túto tému: #Letná filmová škola (LFŠ) #Uherské Hrdadište