Eurovízia 2015: Jandová a Noid s piesňou o nádeji nezabodovali

Marta Jandová a Václav Noid Bárta vo štvrtok neuspeli v semifinále súťaže Eurovision Song Contest s duetom Hope Never Dies. Do sobotňajšieho finále nepostúpili.

22.05.2015 12:00
TMA Marta Jandová Foto:
Speváčka Marta Jandová.
debata (2)

Súperili so zástupcami ďalších 16 krajín. O postupujúcich a tohtoročnom víťazovi rozhodujú hlasy členov národných porôt a televíznych divákov vrátane divákov Českej televízie (ČT).

Česko už v minulosti bez väčšieho úspechu reprezentovali skupiny Kabát, Gipsy.cz či speváčka Tereza Kerndlová.

Šou sa koná vo vypredanej Viedenskej mestskej hale s kapacitou 16.000 divákov pod heslom ‚staviame mosty‘. O celkovom víťazovi diváci rozhodnú počas finále, ktorého priamy prenos bude vysielať česká televízia.

Popová súťaž slúži nielen na propagáciu hudby, ale aj jednotlivých krajín. Tento rok sa súťaže Eurovision Song Contest zúčastňuje 40 štátov vrátane Austrálie. Zástupcu Českej republiky vybrala odborná porota zložená z publicistov, kritikov i aktívnych muzikantov a zástupcov Českej televízie. Slovensko tento rok súťažiaceho na Eurovízii nemalo.

Autorom hudby k piesni Hope Never Dies je Bárta, text napísala Tereza Šoralová. „Pieseň je o nádeji, ktorá nikdy neumiera. Myslím, že je to pre našu výpravu príznačné, hlavne nechceme skončiť posledný,“ uviedol pred súťažou Bárta.

Súťaž Eurovízia sa koná každý rok a patrí k najsledovanejším televíznym prehliadkam populárnej hudby v Európe. Vlani víťazstvo rakúskeho travesti speváka Thomasa Neuwirtha, vystupujúceho pod umeleckým menom Conchita Wurst, sledovalo 180 miliónov televíznych divákov v 45 krajinách.

V roku 1974 v súťaži uspela do tej doby nie veľmi známa švédska skupina ABBA s hitom Waterloo. Medzi víťaza patrí tiež Cliff Richard alebo Céline Dion. Už v roku 1968 sa súťaže, ktorá sa vtedy nazývala Veľká cena Eurovízie, zúčastnil Karel Gott, ale ako reprezentant Rakúska.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marta Jandová #Eurovízia 2015 #Noid