Známy český skladateľ Svoboda sa zastrelil

Skladateľ známych hitov Karla Gotta či filmovej hudby k rozprávke Tri oriešky pre Popolušku Karel Svoboda umrel v nedeľu vo veku 68 rokov. Podľa polície sa zastrelil vlastnou legálne držanou zbraňou v záhrade svojej vily v Jevanoch.

29.01.2007 08:18 , aktualizované: 09:46
Karel Svoboda so svojou manželkou Foto:
debata

O smrti známeho českého hudobníka informovalo už v nedeľu večer rádio Frekvence 1 a internetový server novinky.cz. Smrť zastrelením internetovému serveru idnes.cz potvrdi­la hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby. „Naša posádka vyrazila o 18­.35. Muž mal priestrel hlavy. Keď posádka prišla na miesto, už nemohla nič robiť. Muž bol mŕtvy,“ uviedla pre webový portál hovorky­ňa Tereza Janečková. Podľa polície ide o samovraždu. „Svoboda sa s najväčšou pravdepodobnosťou zastrelil sám legálne držanou zbraňou,“ uviedla hovorkyňa stredočeskej polície Soňa Budská a dodala, že na prianie rodiny nebude polícia zverejňovať viac informácií. Prípad sa stále vyšetruje, pitva sa uskutoční v priebehu pondelka. 

Karel Svoboda pôvodne začal študovať stomatológiu na Lekárskej fakulte Karlovej univerzity. Štúdium však nedokončil a začal sa venovať hudbe. Stal sa jedným z najúspešnejších hitmejkerov. Na jeho konte sú desiatky rádiových hitov, sprievodná hudba k filmom, divadelným inscenáciám a televíznym seriálom. V 50-tych a 60-tych rokoch bol členom kapely Mefisto.

Od roku 1968 sa datuje jeho úzka spolupráca s Karlom Gottom, pre ktorého zložil napríklad hit Lady Carneval a Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Jeho hudba sprevádzala napríklad seriály Včielka Maja, Cirkus Humberto, Létající Čestmír, Kačenka a strašidla. Vo filmovej tvorbe zostane nesmrteľná jeho hudba k rozprávke Tri oriešky pre Popolušku, Soľ nad zlato alebo Z pekla šťastie.

V 70-tych rokoch zložil jeden z najslávnejších českých muzikálov – Noc na Karlštejne, ktorý žal úspechy nielen ako film, ale aj na divadelných doskách. 13. októbra 1995 mal premiéru jeden z najúspešnejších českých muzikálov – Dracula, ku ktorému hudbu tiež zložil tento známy český hudobník. Predstavenie videlo 1,5 milióna divákov a platňu s hudbou muzikálu si kúpilo viac ako 250 tisíc ľudí.

Už v polovici 90-tych rokov získal Karel Svoboda Diamantovú platňu za desať miliónov predaných nosičov pod značkou Supraphon. S manželkou Vendulou mal syna Jakuba, v tomto zväzku sa narodila pred siedmimi rokmi aj dcérka Klára, ktorá umrela na akútnu leukémiu. Z prvého manželstva mal syna a dcéru.

Viac informácií na www.idnes.cz nájdete tu.

debata chyba