Starú hudbu, klasiku aj džez privezú Konvergencie do Košíc

Nepatrí len k najstarším pamiatkam hudby, pri ktorej sa zabávala uhorská šľachta. Zbierku piesní a tancov Anny Szirmay-Keczerovej z 18. storočia možno zaradiť k najvýznamnejším hudobným pamiatkam barokovej hudby z územia Slovenska. Starý rukopis premenil na živú muziku súbor Solamente Naturali s umeleckým vedúcim a huslistom Milošom Valentom.

31.05.2015 12:01
Klavirista Aleksandar Serdar KONVERGENCIE Foto:
Klavirista Aleksandar Serdar
debata

Projekt ocenený Radio_Head Awards, na ktorom sa stretáva galantná hudba so slovenskými či maďarskými ľudovými piesňami a tancami, ale aj s exoticky znejúcimi židovskými, rómskymi a orientálnymi nápevmi či temperamentnými hajdúckymi tancami, otvorí v utorok 2. júna medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie v Košiciach.

Do Kasární/Kulturparku prinesie tri inšpirujúce koncerty zo sveta starej hudby, klasiky i džezu. Aj tento rok pripravila prehliadka, ktorej umeleckým riaditeľom je popredný slovenský violončelista Jozef Lupták, pre milovníkov dobrej hudby príťažlivý program. Hosťom Konvergencií bude tentoraz vynikajúci srbský klavirista Aleksandar Serdar. Ako sólista i komorný hráč sa virtuóz, ktorý študoval u legendárneho Leona Fleishera a okrem iných ocenení získal aj vavríny víťaza na Rubinsteinovej súťaži v Tel Avive, predstaví v piatok dielami Ludwiga van Beethovena. V Klavírnom triu op. 11 Gassenhauer si zahrá spolu s huslistom Ivanom Karškom, ktorý pôsobí vo Švajčiarsku, a so zakladateľom Konvergencií všestranným violončelistom Jozefom Luptákom.

Netradičnou poctou Janáčkovi uzatvorí budúcu sobotu medzinárodný festival komornej hudby v Košiciach svoju tohtoročnú ponuku. V koncertnej podobe uvedie časť nadžánrového projektu Tales from My Diary, ktorého nahrávka nedávno rozvírila vody slovenského džezu. Album, inšpirovaný hudbou Leoša Janáčka, vzbudil ohlas aj u odbornej kritiky. Netradičný pohľad na Janáčkom spracované ľudové piesne uvedie zoskupenie Polajka (Róbert Pospiš, Martin Sillay, Eva Šušková, Boris Lenko, Roman Harvan). Obraz moravského hudobného génia doplnia jeho komorné diela – Husľová sonáta, Pohádka a Dumka v interpretácii Igora Karška, Jozefa Luptáka a Jordany Palovičovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Konvergencie #vážna hudba